Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

«Ζωγραφίζοντας την Ιθάκη»

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2/6 στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης τα εγκαίνια της εκθεσης ζωγραφικής της Catherine Andrews Rοmbotis «Ζωγαφίζοντας τη Ιθάκη». Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από την εταιρεία «ωκύαλος» που δραστηριοποιείται στην Ιθάκη με Ψηφιακές Εκδόσεις-Εκτυπώσεις-Διοργάνωση Εκδηλώσεων κα, θα διαρκέσει εως τις 11 Ιουνίου και τελεί υπο την αιγίδα του ΦΗΜΙΟΥ Δημοτικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ιθάκης. Στα εγκαίνια παρερεύθησαν πολύ Ιθακήσιοι ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ιθάκη αλλά και ξένοι ποι διαμένουν στο νησί και γνώριζαν τη δουλειά της ζωγράφου. Χαιρετισμούς έκαναν ο υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρης Βογδάνης, ο Δημοσθένης Συρμής ενώ για το έργο της ζωγράφου αναφέρθηκε ο Τηλέμαχος Καραβίας ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Η Κάθριν Ρομποτή διατρέχει τον Ιθακησιακό χώρο για να μας δώσει και να διασώσει σήμερα ότι απέμεινε από την ελληνική ύπαιθρο. Τα θεματά της απλά, φορτισμένα και από προσωπικά βιώματα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της καλλιτέχνιδας. Μια σειρά από έργα που απεικονίζουν τοπία, οικισμούς γραμμενα από μια φίνα αίσθηση της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από το παιγνίδι των φωτοσκιάσεων του ήλιου του Ιονίου πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να απαλύνει τη βαρύτητα των γύρω όγκων.

Η τοπογραφία δηλαδή της Κάθριν δεν αρκείται να καταγράψει εντυπώσεις ούτε να αποδώσει απλώς το Θιακό τοπίο, η καλλιτέχνης βιώνει το τοπίο με ένα προσωπικό ψυχισμό μέσα από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φωτός που γίνεται αφορμή για μια ζωγραφική περιπέτειαΑυτή τη πρειπέτεια ήρθαμε να θαυμάσουμε σήμερα εδώ».

CATHERINE ANDREWS ROBOTIS

Γεννήθηκε στην Αυστραλία στις 7 Δεκεμβρίου 1954.

Σπούδασε Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων στη Μελβούρνη.

Άρχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία.

Μαζί με άλλους φίλους, από το χώρο της ζωγραφικής, έχει εκθέσει τα έργα της σε διάφορες γκαλερί της Αυστραλίας και μάλιστα όσο φοιτούσε στο κολλέγιο εξέθετε τα έργα της δύο φορές το χρόνο, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Επιστρέφοντας στην Ιθάκη το 1993, άρχισε να σχεδιάζει κάρτες, καταλόγους για διάφορες επιχειρήσεις.

Δεχόμενη παρότρυνση από κάποια αρκετά γνωστή καλλιτέχνιδα και φίλη της, άρχισε να ζωγραφίζει πάνω σε πέτρες και στη συνέχεια ζωγράφιζε για τουρίστες σε πιάτα, μπουκάλια, ποτήρια, κανάτια κ.λ.π., δεχόμενοι παραγγελίες από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.

Η εσωτερική επιθυμία της να αρχίσει να ζωγραφίζει τοπία ήταν πολύ δυνατή και η Ιθάκη της έδωσε την έμπνευση. Η πρώτη έκθεσή της με πίνακες από τοπία της Ιθάκης έγινε στις Φρίκες το 2009.

Έργα της μπορεί κανείς να συναντήσει σε όλα τα μέρη του κόσμου, μιας και είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι ερχόμενοι στην Ιθάκη πήραν τις αναμνήσεις τους αποτυπωμένους στον καμβά της ζωγράφου και άλλοι οι οποίοι αγοράζουν έργα της πριν ακόμα εκτεθούν σε κάποια γκαλερί.

Τα έργα της είναι κυρίως ζωγραφισμένα με λάδι σε καμβά.



ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.