Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΕΝΑΚ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΤ-14 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ


 ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΝΑΚ) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΤ-14 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ
Πέρασαν 14 μήνες από το πρωτοφανές, σε παγκόσμιο επίπεδο, κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας και η υπόθεση της ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή. Πρωτίστως παραμένει ανοιχτή στην πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού. Και θα παραμείνει ανοιχτή, όσο παραμένει σε ισχύ το αίσχος του λουκέτου στην ΕΡΤ που οδήγησε τους εργαζόμενους στην ανεργία, στην οικονομική δυσχέρεια και σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ "μαύρισε" ηθικά και πολιτικά ολόκληρη τη χώρα, διασύροντας την, επιπλέον, διεθνώς.
Ένα χρόνο και δύο μήνες σχεδόν, από το λουκέτο, κι ενώ οι λόγοι του...
κλεισίματος είναι πλέον γνωστοί, (ξεπούλημα –χάρισμα των ψηφιακών συχνοτήτων στους μεγαλοεργολάβους καναλάρχες, ενημερωτική φίμωση, δημιουργία ενός σκληρού προπαγανδιστικού φερέφωνου του ευρύτερου συστήματος και της κυβέρνησης) η καταδίκη του κόσμου στο "μαύρο" παραμένει έντονη, όπως επίσης μεγάλη παραμένει κι συμπαράσταση στους εργαζόμενους  οι οποίοι συνεχίζουν, ασταμάτητα, τον δικό τους αγώνα με στόχο τη νίκη. 
Το μαύρο στην ΕΡΤ είχε και ως αποτέλεσμα να σιγήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί στην Ελλάδα, να σιγήσει επί της ουσίας αυτό που ονομάζονταν “φωνή” της περιφέρειας. Ειδικότερα στην Κέρκυρα ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ, που λειτουργεί από το 1956, παραμένει κλειστός. Η παρουσία της ΕΡΑ Κέρκυρας, του "ραδιοφωνικού σταθμού βορειοδυτικής Ελλάδος" όπως ήταν γνωστός παλαιότερα, ήταν πολύ μεγάλη στην ειδησεογραφία, στο πολιτισμό και τη λαογραφία στην Κέρκυρας, καταγράφοντας τα δρώμενα, αναδεικνύοντας  θέματα και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας, καταθέτοντας τα στο κέντρο της Ελλάδας και διαθέτοντας ένα ακουστικό αρχείο το οποίο, συν τοις άλλοις, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά  αυτού του τόπου. Ο υπερσύγχρονος και πανίσχυρος πομπός του σταθμού και οι εγκαταστάσεις του, δημόσια - εθνική περιουσία ( τέσσερις ακόμη της ίδιας εμβέλειας υπάρχουν στην περιφέρεια της χώρας - αποδεικνύοντας την εθνική του σημασία) βρίσκονται στο έλεος της φθοράς, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να συντηρούν στο μέτρο του δυνατού, αυτόν τον πανάκριβο εξοπλισμό. 
Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν εξήγγειλε με "εκδικητικό και φιλήδονο" ύφος το κλείσιμο της ΕΡΤ (ο ίδιος το 2011 δήλωνε πως στεκόταν "στο πλευρό" των εργαζομένων που αντιδρούσαν στο τότε σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για συρρίκνωση της ΕΡΤ και κλείσιμο των 10 από τους υπάρχοντες περιφερειακούς σταθμούς - επίσης ο ίδιος διέψευδε έντονα δέκα μέρες πριν το κλείσιμο τις φήμες για λουκέτο) μιλούσε μέσα σε ένα παροξυσμό διαστρέβλωσης, για το χαράτσι που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες στη ΔΕΗ για την ΕΡΤ. Αλήθεια, πόσο ειρωνεία να χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη λέξη χαράτσι, όταν η κυβέρνηση του έχει επιβάλει αβάσταχτα χαράτσια και φόρους στα σπίτια των πολιτών, αποκτημένα με αγώνες και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής..
Το “χαράτσι” αυτό το είδαμε να επιστρέφει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ακόμη μεγαλύτερο, προτού καν συσταθεί το αποτυχημένο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, που ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα σε ένα χάος σκανδάλων, ερασιτεχνισμού, αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Προφανώς τα χρήματα του τέλους για τη ΝΕΡΙΤ καταλήγουν στο υπουργείο οικονομικών, το οποίο δεν έχει καμία πρόθεση να τα διαθέσει για την επαναλειτουργία των περιφερειακών σταθμών, καθιστώντας έτσι αυτό το ανταποδοτικό τέλος για το σύνολο της λειτουργίας αυτού του φορέα, πραγματικό χαράτσι αν όχι κοροϊδία - εμπαιγμό σε βάρος του λαού. 
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν, η παρουσιάστηκε πως ήταν, πολιτική απόφαση Σαμαρά. Μα αφού ο πρωθυπουργός ήξερε ότι υπάρχει και λειτουργεί μια αμαρτωλή ΕΡΤ, όπως διατείνονταν τότε, γιατί, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, διόριζε εκεί κατά τη θητεία του συμβούλους, φίλους και ψηφοφόρους του, ως πλεονάζων προσωπικό και μάλιστα υψηλά αμειβόμενο; Οι οποίοι όμως τώρα “μετατέθηκαν” στην “αξιοκρατική” και "μη αμαρτωλή" ΝΕΡΙΤ.. Αν ήθελε πραγματικά μια μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ, η οποία ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει έτοιμο το σχέδιο της επόμενης ώρας, προτού καν αναγγελθεί το κλείσιμο. Όχι μόνο σχέδιο δεν είχε, άλλα, όπως φάνηκε, δεν είχε ούτε τους "αναμενόμενους" συμμάχους και παραλίγο να βρεθεί μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση.. Όχι μόνο δεν υπήρχε σχέδιο, αλλά προσπάθησαν με αυτή την βεβιασμένη κίνηση να καλύψουν επικοινωνιακά διάφορες άλλες αποτυχίες εκείνης της περιόδου και να εκτελέσουν τις εντολές της τρόικα για 2.000 απολύσεις, αγνοώντας ακόμη και την συνταγματική επιταγή και την ευρωπαϊκή συνθήκη σχετικά με την λειτουργία Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Άλλωστε,εδώ και καιρό, πρωθυπουργός - κυβέρνηση έχουν βάλει θεμελιώδεις κανόνες στο περιθώριο, στο "γύψο" καλύτερα - και ουσιαστικά κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Η περιφέρεια και οι κατά τόπους κοινωνίες της Ελλάδας, δεν έχουν εδώ και 14 μήνες την "δική τους φωνή” σε επίπεδο κρατικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η τοπική κοινωνία της Κέρκυρας έχει δικαίωμα και απαιτεί να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ κι ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ Κέρκυρας. Ο κόσμος του νησιού το απέδειξε με την συνεχιζόμενη συμπαράσταση του, στο πλευρό των αγωνιζομένων απολυμένων της ΕΡΤ.
Η ΕΝΑΚ φέρνει και πάλι, όπως και θα ξαναφέρνει σταθερά στο προσκήνιο το κρίσιμο και μεγάλο θέμα της ΕΡΤ και των περιφερειακών σταθμών. Σταθερά και επίμονα, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων.και το γενικό λαϊκό αίσθημα και αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.