Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τοποθέτηση πλάκας για τους εκτελεσθέντες μαθητές του Γυμνασίου Αρρένων ζητά η ΕΛΜΕ

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ και το τοπικό παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), από πέρσι, ξεκινήσαμε καμπάνια για την ιστορική μνήμη και ιδιαίτερα για την απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού και της νεολαίας του τόπου μας ενάντια στο φασίστα και ναζί κατακτητή. 
Στο πλαίσιο αυτό, με ανακοινώσεις, πραγματοποίηση ιστορικού περίπατου κλπ, αναδείξαμε και το ζήτημα των πέντε εκτελεσμένων ΕΑΜιτών μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων, της τάξης 1937-1943, και του εκτελεσμένου.......καθηγητή τους, επίσης ΕΑΜίτη, Ευθύμιου Κουρούκλη.

Οι μαθητές αυτοί, κατά τη διάρκεια της κατοχής, εκτελέστηκαν εξαιτίας της αντιστασιακής τους δράσης, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους γνωστούς ΠΟΚίτες – δοσίλογους - ταγματασφαλίτες του τότε. Πήραν μέρος στον αγώνα μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Έγραψαν ηρωικές σελίδες στο μαθητικό κίνημα της Κεφαλονιάς, ενάντια στην προσπάθεια ιταλοποίησης της νεολαίας που επεχείρησαν οι καταχτητές και έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία του λαού. Τονίσαμε και πέρσι: Είναι απαράδεκτο ότι μέχρι σήμερα καμία μνεία δεν έχει γίνει στη μνήμη τους από το ελληνικό κράτος και την τοπική διοίκηση και ότι δεν υπάρχει κάτι στο σημερινό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Αργοστολίου, χώρος που στεγαζόταν το Αρρένων, που να αναφέρεται στη θυσία τους. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία – από κοινού με την ΠΕΑΕΑ, ως ελάχιστη τιμή να φτιαχτεί και να εντοιχιστεί πλάκα με τα ονόματα των πέντε μαθητών, δίπλα στο σημείο που βρίσκεται ανάλογη για τον εκτελεσμένο καθηγητή τους.

Οι μαθητές αυτοί ήταν οι εξής:

Βαβάσης Σπύρος:

Από τις Βάλτες. Συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη στην περιοχή του και εκτελέστηκε επί τόπου στις 15(;)/7/1944.

Λιναρδάτος Μαρίνος:

Από τα Βαλσαμάτα. Συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ύστερα από υπόδειξη του συνεργάτη των Γερμανών Κοντομίχαλου, ότι συμμετείχε στην επίθεση που έγινε από αντιστασιακούς στο σπίτι του Μελά εναντίον των διαμενόντων Γερμανών ασυρματιστών 25(;) Σεπτέμβρη του 1943.

Νεόφυτος Διονύσης:

Από τα Φραγκάτα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Λεσινίου στις 19 Ιουλίου 1944 στο καΐκι του ΕΛΑΝ «Άγιος Δημήτριος».

Πανταζάτος Παναγής:

Από τις Βάλτες. Συνελήφθη στο Αργοστόλι και εκτελέστηκε στη θέση Βινάριες στις 16/7/1944.

Παπαναστασάτος Σπυράγγελος:

Από το Αργοστόλι. Τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν οι Γερμανοί στα Βλαχάτα 21ας τον Ιούλιο (16;) του 1944.

Ενημερώνουμε το λαό και τη νεολαία του Νομού ότι η πλάκα είναι έτοιμη. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να δώσει την απαραίτητη άδεια για να τοποθετηθεί στο χώρο του σημερινού 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Αργοστολίου. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από ΕΛΜΕ και ΠΕΑΕΑ την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή και να τονιστεί η διαχρονική σύνδεση της αντίστασης του λαού και της νεολαίας στο φασισμό – ναζισμό, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, με την αντιφασιστική δράση ενάντια στην επτάχρονη φασιστική δικτατορία και την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.