Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  
Στο πλευρό των πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, τα οποία διαμαρτύρονται εντόνως για την ολική εγκατάλειψη του τομέα Υγείας στο νησί, τάσσεται με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Ιονίου πελάγους.
Σύμφωνα με επιστολή των τραυματιοφορέων, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Κέρκυρας του Κινήματος:
»Αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ έχει 22 πληρώματα. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται σε μακροχρόνιες άδειες: μητρότητας, γονικές και αναρρωτική λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ από τους δύο επικουρικούς ιατρούς η μία θα αποχωρήσει τέλος Νοεμβρίου.......
λόγω διορισμού της σε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο.

»Αυτό λοιπόν το προσωπικό των 18 ατόμων μένει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού (πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή βάρδια ασθενοφόρων και τις αντίστοιχες του τηλεφωνικού κέντρου), τα ρεπό και τις κανονικές άδεις του προσωπικού, καθώς και τις επείγουσες διακομιδές εκτός νησιού προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων που προκύπτουν λόγω έλλειψης τμημάτων (κυρίως Μονάδας Νεογνών) από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας καθώς και μη επαρκούς στελέχωσης του Νοσοκομείου Κέρκυρας από ιατρούς.

»Τα ασθενοφόρα είναι άνω των 300.000 χλμ με συνέπεια να παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σε κακή κατάσταση (φθορές φυσιολογικές λόγω χρόνου, υγρασίας και κακού οδικού δικτύου).

»Το Νοσοκομείο, τα ασθενοφόρα του οποίου χρησιμοποιούμε όταν τα δικά μας βρίσκονται σε περιστατικά, έχει επίσης έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και οι 12-13 οδηγοί του δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των σχεδόν καθημερινών προγραμματισμένων διακομιδών για Γιάννενα (στεφανιογραφίες κ.α), εξιτήρια, αιμοκαθάρσεις, επανεξετάσεις, καθώς και των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα λόγω βλάβης του αξονικού του Νοσοκομείου και μη λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκτήσει η Κέρκυρα πλήρως επανδρωμένα οχήματα μεταφοράς ασθενών; Θα ασκήσετε τις απαιτούμενες πιέσεις ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ; Θα αντικαταστήσετε με νέα τα ασθενοφόρα-σακαράκες που ήδη χρησιμοποιούνται από τα πληρώματα; Θα προβείτε στην αγορά επιπλέον οχημάτων;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά το διορισμό νέων επικουρικών ιατρών, τη δημιουργία Μονάδας Νεογνών στο νησί και τη διόρθωση της βλάβης του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: 

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη και οργή μου, αναγκάζομαι για μία ακόμα φορά να σας επισημάνω την ολική εγκατάλειψη του τομέα Υγείας στην Κέρκυρα, που πληρώνει και αυτή τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με επιστολή των πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Κέρκυρας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«To EKAB Κέρκυρας δημιουργήθηκε το 2003 από τους οδηγούς και τραυματιοφορείς του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας καθώς και από πληρώματα ασθενοφόρου που ήρθαν με μετάθεση από άλλους τομείς του ΕΚΑΒ.

Από το 2006 έγινε διαχωρισμός του ΕΚΑΒ με το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα με 12-13 πληρώματα για να καλύψει τις ανάγκες 3 βαρδιών (πρωί, απόγευμα και νύχτα) ασθενοφόρων και τρεις βάρδιες τηλεφωνικού κέντρου και ασυρμάτου.

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 120.000 ενώ τα καλοκαίρια λόγω του τουρισμού υπερδιπλασιάζεται και οι ανάγκες για άμεση προνοσοκομειακή βοήθεια είναι και αυτές αυξημένες κατά πολύ.

Αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ έχει 22 πληρώματα. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται σε μακροχρόνιες άδειες: μητρότητας, γονικές και αναρρωτική λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ από τους δύο επικουρικούς ιατρούς η μία θα αποχωρήσει τέλος Νοεμβρίου λόγω διορισμού της σε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο.

Αυτό λοιπόν το προσωπικό των 18 ατόμων μένει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού (πρωινή, απογευματινή και νυχτερινή βάρδια ασθενοφόρων και τις αντίστοιχες του τηλεφωνικού κέντρου), τα ρεπό και τις κανονικές άδεις του προσωπικού, καθώς και τις επείγουσες διακομιδές εκτός νησιού προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων που προκύπτουν λόγω έλλειψης τμημάτων (κυρίως Μονάδας Νεογνών) από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας καθώς και μη επαρκούς στελέχωσης του Νοσοκομείου Κέρκυρας από ιατρούς.

Αυτό λοιπόν το προσωπικό των 18 ατόμων μένει για να καλυφθεί ο αριθμός των περιστατικών που διακομίζονται εντός του νησιού, ανέρχεται το καλοκαίρι σε 500-600 το μήνα και το χειμώνα σε 300-400 το μήνα σύμφωνα με την επίσημη στατιστική του ΕΚΑΒ Κέρκυρας και Αθηνών.

Τα ασθενοφόρα είναι άνω των 300.000 χλμ με συνέπεια να παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σε κακή κατάσταση (φθορές φυσιολογικές λόγω χρόνου, υγρασίας και κακού οδικού δικτύου).

Το Νοσοκομείο, τα ασθενοφόρα του οποίου χρησιμοποιούμε όταν τα δικά μας βρίσκονται σε περιστατικά, έχει επίσης έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και οι 12-13 οδηγοί του δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των σχεδόν καθημερινών προγραμματισμένων διακομιδών για Γιάννενα (στεφανιογραφίες κ.α), εξιτήρια, αιμοκαθάρσεις, επανεξετάσεις, καθώς και των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα λόγω βλάβης του αξονικού του Νοσοκομείου και μη λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου.

Τα δύο από τα τρία Κέντρα Υγείας του νησιού δεν διαθέτουν ασθενοφόρα, ενώ ο μοναδικός οδηγός του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, συνταξιοδοτείται.

Οι αποστάσεις που πρέπει να καλύψουν τα ασθενοφόρα από Βορρά σε Νότο λόγω και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού (στροφές, βουνά, κακό οδικό δίκτυο, στενοί δρόμοι και καντούνια), κάνει την πρόσβαση σε κάποια περιστατικά ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα για τη διεκπεραίωση ενός περιστατικού στο Βόρειο ή στο Νότιο τμήμα του νησιού, να χρειάζονται έως και δύο ώρες!

Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει το υπόλοιπο του νησιού, χωρίς κάλυψη ασθενοφόρου, όταν υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο. Η προκήρυξη που είχε εκδοθεί από τον ΑΣΕΠ με 8 θέσεις μόνιμου προσωπικού πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Κέρκυρα δεν προχωράει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων εκκρεμεί και αυτός στα δικαστήρια.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί πολλές φορές ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν να χαθούν και μόνο με την αυτοθυσία μας και το φιλότιμό μας, καταφέρνουμε στο παρά ‘5 να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

Πιστεύουμε ότι πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ της Κέρκυρας με προσωπικό, οχήματα και μόνιμη θέση ιατρού.

Κέρκυρα, 25/10/2013
Τα πληρώματα ασθενοφόρου
του ΕΚΑΒ Κέρκυρας»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκτήσει η Κέρκυρα πλήρως επανδρωμένα οχήματα μεταφοράς ασθενών; Θα ασκήσετε τις απαιτούμενες πιέσεις ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ;

2.Σκοπεύετε να αντικαταστήσετε με νέα τα ασθενοφόρα-σακαράκες που ήδη χρησιμοποιούνται από τα πληρώματα; Θα προβείτε στην αγορά επιπλέον οχημάτων;

3.Θα προχωρήσετε στο διορισμό νέων επικουρικών ιατρών;

4.Θα δημιουργήσετε επιτέλους Μονάδα Νεογνών στο νησί, ώστε να αποφευχθεί η διακομιδή τους στην πόλη των Ιωαννίνων;

5.Πότε θα διορθωθεί η βλάβη του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου; Όταν έρθει η ανάπτυξη;

6.Με ποιο τρόπο αξιολογείτε εν τέλει τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδυναμία ανταπόκρισης των υπαρχόντων ασθενοφόρων σε περίπτωση έκτακτης

7.Γνωρίζετε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο; Κατανοείτε ότι παραβιάζεται το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, που σαφώς ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για τν περίθαλψη των απόρων;»
  
Ο Ερωτών Βουλευτής
  
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.