Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό 2014 Περ. Ιονίων Νήσων


του Μάκη Φόρτε
Σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου συζητείται στην οικονομική επιτροπή η «έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οικ. έτους 2014».

Αντιγράφω από την σχετική εισήγηση της γενικής διευθύντριας κ. Α. Μαργαρίτη:

«Το σχέδιο προϋπολογισμού οικ. έτους 2014 συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη:
. το γεγονός ότι, έως σήμερα, τα έσοδα έτους 2013  είναι κατώτερα των προβλεπομένων στον εγκριθέντα προϋπολογισμό (ιδίως τα προερχόμενα από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους)
.το γεγονός ότιη Περιφέρεια θα πρέπει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων των Ιονίων Νήσων, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με την συνεχή  μείωση των ΚΑΠ, που αποτελούν και την κυριότερη πηγή χρηματοδότησης των Περιφερειών
Και «το καλλίτερο»:
«Το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί καθόλου πιστώσεις  από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για κάλυψη επενδυτικών Δαπανών έτους 2013, έναντι τεχνικού προγράμματος   693.435,40 €, καθιστά αυταπόδεικτο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για το επόμενο έτος. Στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται, δεν γίνεται εγγραφή  στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου 1251(έσοδα από ΚΑΠ για επενδυτικές δαπάνες)»
Και για να υπάρξει σύγκριση:
Το 2011 δόθηκαν για επενδυτικές δαπάνες 9.544.934,32 ευρώαν και είχαν προϋπολογιστεί 11,5 εκατομμύρια !!!
Το 2012 δόθηκαν 693.435,40 ευρώ – μείωση 93% !!!
Το 2013 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ – μείωση 100% !!!
Και το 2014 είναι ….. «αυταπόδεικτο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η κατάρτιση τεχνικού προγράμματος»!!!

 Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότιστην ιστορία της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει προηγούμενο ένας οργανισμός αυτοδιοίκησης να μην μπορεί να συντάξει τεχνικό πρόγραμμα.

Γι’αυτό και έχειεξαιρετικό ενδιαφέρον το πως θα εκφραστεί η ιστορική ευθύνη του πρώτου εκλεγμένου Περιφερειάρχη απέναντι στην ολοκληρωτικήεξαθλίωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη διάλυση του θεσμού από την κυβέρνηση των μνημονίων.
Θα αγωνιστεί για τους πολίτες των Επτανήσων ή θα υπερασπιστεί γι’άλλη μία φορά την κυβέρνηση, όταν «η Περιφέρεια θα πρέπει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων των Ιονίων Νήσων, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με την συνεχή  μείωση των ΚΑΠ»όπως απερίφραστα ομολογούν οι υπηρεσίες ;
Θα ενημερώσει τους πολίτες για «το αυταπόδεικτο», ότι δηλαδή (και) με το μηδενισμό των επιχορηγήσεων προς την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση επιτυγχάνει το περιβόητο«πρωτογενές πλεόνασμα» που έχει κάνει σημαία τελευταία;

Και βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το νόμο η κυβέρνηση οφείλει να αποδίδει (και μάλιστα προκαταβολικά) στις περιφέρειες τα έσοδα από το 2,4% του φόρου εισοδήματος, όπως και το 4% του ΦΠΑ. 

Η μη απόδοσή τους αποτελεί υπεξαίρεση και στο βαθμό που η αυτοδιοίκηση δεν τους διεκδικεί είναι συνένοχος σε αυτή την παράνομη νομικά και κατάπτυστη πολιτικά πράξη της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.