Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Ευχαριστηθείτε το Πασχαλινό τραπέζι και αποφύγετε την βαρυστομαχιά

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr
Το φαγοπότι που ακολουθεί την Ανάσταση συχνά φέρνει διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μετά από μια περίοδο νηστείας (ηθελημένης ή αναγκαστικής) απότομα τρώγονται αρκετά βαριά φαγητά, είτε από το πολύ φαγητό εκδηλώνονται προβλήματα που προϋπήρχαν. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της τάξης του 20%.
Tα πιο συχνά προβλήματα υγείας που καταγράφονται τις μέρες μετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, με προεξάρχουσα την δυσπεψία. Ο κίνδυνος βαρυστομαχιάς είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους έχουν τηρήσει με ευλάβεια την νηστεία των προηγούμενων ημερών, καθώς η απότομη πρόσληψη τόσο μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφίμων μετά από τόσο λιτή διατροφή ζορίζει ακόμα περισσότερο το πεπτικό σύστημα.

H οξεία μέθη, οι γαστρεντερίτιδες και οι παγκρεατίτιδες αποτελούν συνηθισμένες συνέπειες της κραιπάλης μετά την νηστεία. Επειδή, εξάλλου, το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε κόκκινα κρέατα, εντόσθια και γλυκάδια, που είθισται να συνδυάζονται με γενναίες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να ...... αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το κρέας των νεαρών αρνιών και κατσικιών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (είδος χημικών ενώσεων που αυξάνει το ουρικό οξύ. Αυτή η παρενέργεια του οβελία δημιουργεί προβλήματα σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, μετα περισσότερα «θύματα» να είναι άτομα με βεβαρημένη καρδιαγγειακή υγεία που παρασύρονται από την εορταστική ατμόσφαιρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αρνί σούβλας, κοκορέτσι, αυγά και τσουρέκι και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα μαζί με άφθονο αλκοόλ.. Η καρδιακή επιβάρυνση οφείλεται στο ότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο αίμα για να πέψει τέτοιου είδους τρόφιμα, με συνέπεια να «ζορίζεται» η καρδιά – και στα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως λ.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η πρόσθετη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας δεν είναι ό,τι το καλύτερο.

Συμβουλές υγείας για το Πασχαλινό τραπέζι.

Προσέξτε να μην φάτε πάρα πολύ
Περιοριστείτε στο ένα αυγό. Όχι γιατί τα αυγά κάνουν κακό αλλά γιατί έπεται καταιγισμός ζωικής πρωτεΐνης και λίπους.
Να φάτε μαγειρίτσα αλλά με μέτρο γιατί έχει μεγάληπεριεκτικότητα σε χοληστερίνη. Η σούπα με κρέαςαποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μην πέσετε με τα μούτρα στο αρνί. Αρχίστε με μια σαλάτα ή λαχανικά, ψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστές, και μετά φάτε λίγο αρνί, κοκορέτσι ή τηγανητά φαγητά.
Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικών συστατικών πιάτου.
Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
Μην φάτε την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι
Μην πιείτε πολύ αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί ωςσυνοδευτικό, αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερααντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.
Να προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος (όπωςστη σούβλα) αντί για το ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρακ.λ.π.
Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνοπολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και η βιταμίνη Cπου περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε νερό
Ειδικές συμβουλές για όσους έχουν κάποια πάθηση.

Τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να αποφύγουν τα απότομα και μεγάλα γεύματα, καθώς επίσης και τα εντόσθια και τα λιπαρά μέρη του αρνιού,επειδή περιέχουν πολύ νάτριο (αλάτι).
Αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή προσέξτε γιατί το κρασί,οι σαλάτες κλπ μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο πήξης του αίματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τα άτομα με υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος στοαίμα, να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και εντοσθίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.