Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΙΘΑΚΗ: ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!


Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το υπόμνημα, όπως ο ίδιος το ονομάζει, με το οποίο ο δήμαρχος Ιθάκης απαντάει στη κλήση του κ. Γενικού Γραμματέα, να απολογηθεί για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων του. Τόσο την κλήση σε απολογία όσο και το υπόμνημά  του, στη δημοσιότητα τα έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος με την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου! Η αξιολόγηση των ισχυρισμών του περί των προσωπικών του. περιπετειών, θα γίνει από τους αρμόδιους και όχι από εμάς. Εμείς όμως θα κρίνουμε και θα σχολιάσουμε  κάποιες και όχι όλες από τις αναφορές του, σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου αλλά και του Δημοσίου.
Α. Στο υπόμνημά του ο κ. Κασσιανός προβαίνει σε ολόκληρη πραγματεία, προκειμένου να αποδείξει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ότι δηλαδή, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα.  Για να τεκμηριώσει το . παράπονό του για την .τύχη που υποτίθεται ότι του επιφυλάσσει η Δ.Ο.Υ περί την  ενημέρωσή του, επικαλείται:

1. Τα άρθρα 5α και 10 παρ.3 του Συντάγματος.
2. Το άρθρο 16 του νόμου 1599/1986.
3. Το άρθρο 5 του ν.2690/1999.
4. Το άρθρο 11 του ν.3230/2004.
Αφιερώνει τρείς ολόκληρες σελίδες του υπομνήματός του ,για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του ως πολίτη, να λαμβάνει γνώση δημοσίων εγγράφων. Κλείνει δε τις αναφορές του στη νομολογία, τονίζοντας ότι  «η άρνηση υπηρεσίας να χορηγήσει έγγραφα, συνιστά τον ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ (άρθρο 259 ποινικού κώδικα)»!
Ο κ Κασσιανός εκτός από τις εκκρεμότητες που έχει με το Υπουργείο Οικονομικών και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε βάρος του Δήμου, ασκεί και δημόσια διοίκηση ως δήμαρχος Ιθάκης. Αλήθεια, ο ίδιος τι τύχη επιφυλάσσει σε όποιον πολίτη και ιδιαίτερα δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, ζητάει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα; Αναγνωρίζει σε άλλους αυτά τα δικαιώματα που σωστά επιφυλάσσει για τον εαυτό του;
Αν διαβάσει κανείς, άσχετος με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο τομέα της ενημέρωσης στο Δήμο Ιθάκης, αυτή την οργισμένη υπεράσπιση εκ μέρους του Δημάρχου, του θεμελιώδους, για τον εαυτό του μόνον όπως θα δούμε, δικαιώματος της, θα νομίσει ότι αυτός ο Δήμαρχος  κόβει τις φλέβες του για να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στο Δήμο! Μπορεί και να είναι ακόμη και  αντεπιστέλλον μέλος. «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς»!
Για εμάς που ξέρουμε και βιώνουμε τις πραγματικές προθέσεις και αντιλήψεις περί διαφάνειας αυτών που κυβερνούν σήμερα τον Δήμο Ιθάκης, απλά γελάμε με  το πώς θεωρούν αυτοί, ότι οι νόμοι πρέπει να προσαρμόζονται αποκλειστικά στις δικές τους ανάγκες και όχι αυτοί στις επιταγές του νόμου! Γιατί, πολύ απλά, οι όρκοι και οι σπονδές  τους στο δικαίωμα της ενημέρωσης, ισχύουν μόνον εφόσον το δικαίωμα αυτό αφορά τον δήμαρχο και τους περί αυτόν. Δικαίωμα τέτοιο ουδείς άλλος έχει! Απόδειξη;                                                                                  Από τις 12-12-2011, ως δημοτικοί σύμβουλοι, έχουμε υποβάλλει  έξι έγγραφα αιτήματα για να μας χορηγήσει ο Δήμος Ιθάκης στοιχεία για ζητήματα του Δήμου, χωρίς ποτέ να μας χορηγηθούν! Στο ένα μάλιστα που αφορούσε τις απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών που έχει κάνει ο Δήμαρχος το έτος 2011, ζητήσαμε και μας χορηγήθηκε δικαστική συνδρομή-εντολή του Εισαγγελέα Κεφαλληνίας, να δοθούν τα αιτούμενα στοιχεία! Για το Δήμαρχο όμως  και τους αντιδημάρχους, είπαμε, ο νόμος ισχύει μόνο  αν πρόκειται να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους  και σε καμία άλλη περίπτωση και για κανέναν άλλον πολίτη! Όταν μιλάνε  για δικαίωμα του πολίτη στη πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, ο πολίτης είναι μόνον αυτοί!
Ένα τελευταίο έγγραφο αίτημα  στο Δήμο για χορήγηση στοιχείων, υποβάλαμε με τον συνάδελφο Αθ. Λιβιτσάνη, στις 29-11-2012 και θα σταθούμε σε αυτό ,γιατί έχει να κάνει με τα όσα  τραγικά συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στο Δήμο Ιθάκης.
Β. Το καλοκαίρι του 2012 ζητήσαμε από τον Δήμαρχο και την νύν Αντιδήμαρχο, να καταθέσουν στο Δ.Σ έγγραφα της Δ.Ο.Υ Αγ. Δημητρίου, με τα οποία επιβάλλεται κατάσχεση του μισθού του Δήμαρχου για χρέη του προς το Δημόσιο, ύψους  8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έχουμε  εξηγήσει σε άρθρα και επιστολές μας, και οι δύο αρνήθηκαν την ύπαρξη αυτών των εγγράφων και βέβαια ουδέποτε τα έθεσαν υπόψη του Δ.Σ.
Ακόμη και στις 29-11-2012 μαζί με τον κ.Λιβιτσάνη ως επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών, επανήλθαμε με νέο αίτημά μας να μας χορηγηθούν τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν το Δήμο Ιθάκης και θα δείτε παρακάτω την σημασία και τις συνέπειές τους για τον Δήμο. Έχουν περάσει 70 περίπου ημέρες και όχι 20 που επικαλείται ο κ. Κασσιανός για τον εαυτό του και ακόμη τα έγγραφα δεν μας έχουν χορηγηθεί! Γιατί άραγε; Τι θέλει να κρύψει ο Δήμαρχος και όσοι άλλοι συνηγορούν σε αυτήν την παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας; Η απάντηση είναι πλέον απλή: Θέλουν να κρύψουν ΤΟ ΑΘΛΙΟΤΕΡΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ που έχει παιχτεί ποτέ από οποιονδήποτε αιρετό ή μη, σε βάρος του Δήμου Ιθάκης! Άς ξετυλίξουμε αυτό το παιγνίδι για να καταλάβουν και οι αναγνώστες πώς έμπλεξε ο Δήμος Ιθάκης με τα χρέη του κ. Κασσιανού και ποιος τον έμπλεξε. Θα χρησιμοποιήσουμε τους δικούς του ισχυρισμούς, όπως τους προβάλλει στο απολογητικό του υπόμνημα και στις σελίδες που αναφέρουμε.
1.  Η Δ.Ο.Υ  ΑΓ. Δημητρίου τον Ιούλιο του 2012, προέβη σε κατάσχεση εις χείρας του Δήμου, της μισθοδοσίας του Δήμαρχου, λόγω οφειλών του στο Δημόσιο ύψους κοντά 10 εκατομμύρια ευρώ!(σελ.1και 2)
2.  Στις 09-07-2012 ο ίδιος ο κ.Κασσιανός προβαίνει σε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ κατά της απόφασης κατάσχεσης. Η δήλωση του ίδιου δεν γίνεται αποδεκτή από το Ν.Σ.Κ και το Υπουργείο Οικονομικών και στις 03-09-2012 ο κ. Κασσιανός προβαίνει σε ΝΕΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. (σελίδα 1). Αυτή τη φορά, την δήλωση την υποβάλλει Ο ΔΗΜΟΣ, ως μη όφειλε  και την υπογράφει ο δήμαρχος, προβαίνοντας σε ωμή παράβαση καθήκοντος!
3.   Το Υπουργείο Οικονομικών  στις 10-10-2012,  προχώρησε σε ΑΝΑΚΟΠΗ  κατά της Αρνητικής Δήλωσης του Δήμου, η οποία και εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας  στις 12-02-2013. (σελίδα 1).
4.   Στις 29-11-2012 ο κ. Κασσιανός, καταγγέλλει την Δ.Ο.Υ  Αγ. Δημητρίου ότι, δεν του χορηγεί στοιχεία για την υπόθεσή του, αυτή δηλαδή των χρεών του, ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ. Την καταγγελία δεν την υπογράφει ως Ιωάννης Κασσιανός, αλλά ως ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ!( σελίδα  5).Από πού ως πού άραγε ο Δήμος Ιθάκης οφείλει να καταγγέλλει το Δημόσιο ,πώς δήθεν δεν χορηγεί στοιχεία σε έναν χρεοφειλέτη του Δημοσίου;
Από αυτές τις πρωτοφανείς ενέργειες του κ. Κασσιανού και των σύν αυτώ, τις επιζήμιες για τα συμφέροντα του Δήμου και του Δημοσίου, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, δεν γνωρίζει τίποτα! Αυτά τα έγγραφα ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ από τον Ιούλιο του 2012! Και ο σκοπός τους πλέον είναι προφανής: ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ! Και σε αυτό το παιγνίδι, οι νόμοι περί διαφάνειας και δικαιωμάτων των άλλων  στην πρόσβαση σε δημόσια  έγγραφα, δεν έχουν θέση! Εδώ, δεν ισχύει το Σύνταγμα! Εδώ δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να γνωρίζουν!
Δεν μας ξενίζει το ψέμα και η υποκρισία των διοικούντων το Δήμο. Από τη πρώτη μέρα της παρουσίας τους στη πολιτική σκηνή, ξεδίπλωσαν  αυτές τις αρετές τους, τις μοναδικές όπως αποδείχτηκε στα δύο χρόνια της καταστροφικής τους θητείας.
Γ.  Προκειμένου  ο κ. Κασσιανός να στρέψει τη προσοχή των Αρχών  αλλού, πέρα από τις παρανομίες του και τις επικίνδυνες για τον Δήμο πρακτικές του, μέσα από το απολογητικό του υπόμνημα προβαίνει σε ασύστολα ψεύδη και ισχυρισμούς που προκαλούν και προσβάλλουν. Δεν θα κάνουμε εκτενή αναφορά σε αυτά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου και μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε, σημασία δεν έχει τι θα πει ο ένας ή ο άλλος αλλά τα έγγραφα που συνοδεύουν  ή αντικρούουν  τους ισχυρισμούς έκαστου. Θα σταθούμε όμως σε ένα μόνο ζήτημα που θέτει καταγγελτικά αλλά και   εν είδη παραπόνου ο δήμαρχος κ. Κασσιανός!
1. «Ενημερώθηκε ποτέ (εννοεί την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών) για τον λογαριασμό (της δωρεάς ΣΥΡΜΗ), που για 16 χρόνια  οι 300.000 ευρώ έδωσαν τόκους μόνον 8.000 ευρώ; ΔΕΝ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ;» κραυγάζει ο κ. Κασσιανός την . αγωνία του για τη προστασία του .δημόσιου συμφέροντος!
Στην .αγωνία του αυτή έχει και συμβουλάτορες που τον σπρώχνουν σε ολέθρια λάθη και ψεύδη, βγάζοντας καθένας τα κρυμμένα  της ψυχής του! Είναι κάποιοι  πατριώτες που έχουν επενδύσει την .ύπαρξή τους, στην σπίλωση προσώπων που είχαν την ατυχία να μη διακατέχονται από τις ίδιες αρχές με τις δικές τους. Κάθε φορά θα βρουν το απαραίτητο όχημα, για να μεταφέρουν και να μοιράσουν τη λάσπη τους. Έτσι και με τη περίπτωση της δωρεάς ΣΥΡΜΗ.
Άς δούμε λοιπόν την οικονομική πορεία αυτής της δωρεάς και  ποια σχέση έχει με τους ισχυρισμούς του δήμαρχου και άλλων λασπολόγων.
Στις 05-12-1994 το Δ.Σ του Κ.Α.Π.Η με Πρόεδρο τον κ. Σπύρο Αρσένη, αποδέχεται  59.167.971 δραχμές  ως ΔΩΡΕΑ ΔΗΜ. ΣΥΡΜΗ, για την ίδρυση Οίκου Ευγηρίας. Το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ είναι 173.380,00 και όχι 300.000,00 που λέει ο κ. Κασσιανός ούτε 69.000.000 δραχμές ή  202.000,00 ευρώ που ισχυρίζεται δεξιά και αριστερά ο κ. Συρμής.
Στις 02-10-1995 κατατέθηκε το προϊόν του λογαριασμού στην Ε.Τ.Ε. Ποσόν  64.100.000 δραχμές ή 187.550,00 ευρώ. Δηλαδή  περίπου 4.000.000 δραχμές περισσότερες από το αρχικό κεφάλαιο. Και όχι 5.000.000 δραχμές λιγότερα, όπως αυθαίρετα  και ψευδώς ισχυρίζεται στις συζητήσεις του  ο κ. Συρμής!
Την 01-07-2002 το υπόλοιπο του λογαριασμού στην Ε.Τ.Ε  ανέρχεται στο ποσόν των 288.249,09 ευρώ ή 98.509.126 δραχμές! Επομένως, από το 1995 έως και το 2002 δηλαδή μέσα σε επτά  χρόνια το προϊόν της δωρεάς, το κεφάλαιο, αυξήθηκε κατά 100.000,000 ευρώ  από τόκους και ΟΧΙ ΚΑΤΑ 8.000,00 σε 16 χρόνια που ισχυρίζεται ΨΕΥΔΩΣ ο κ. Κασσιανός!
Δεν τα ξέρουν όλα αυτά οι λασπολόγοι; Βεβαίως και τα γνωρίζουν αλλά τα αληθινά στοιχεία δεν εξυπηρετούν  τις επιδιώξεις τους και τους ιταμούς σκοπούς τους!
Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Καραβίας,  όταν τοποθέτησε τα χρήματα σε τίτλους σταθερής και εγγυημένης απόδοσης, δεν ζήτησε απόφαση Δ.Σ και αυτό είναι λάθος, παράπτωμα ή όπως αλλιώς  θέλει ο καθένας  τους να το χαρακτηρίσει.  Έγινε έλεγχος από Οικονομικούς Επιθεωρητές και  τα μεν  πορίσματά τους βρίσκονται στα αρχεία του Δήμου και ο Καραβίας παραμένει έξω! Σε κάθε περίπτωση, κακώς δεν πήρε απόφαση του Δ.Σ ο Καραβίας.  Όμως δεν μπορεί να κριθεί από αυτούς οι οποίοι, ενώ το 2012 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μεταφερθούν οι πιστώσεις του Δήμου στη Τράπεζα που έδινε το υψηλότερο επιτόκιο, ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος τα άφησαν σε άλλη τράπεζα με χαμηλότερο επιτόκιο! Προφανώς αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη και να είναι συγγνωστά! Τα λάθη των άλλων είναι ασυγχώρητα και θέλουν τη λαιμητόμο τους! 
Είναι βέβαιο και δεν χρειάζεται καμία συζήτηση πως ,όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά στον τόπο μας ,έχουμε κάνει λάθη.  Ότι στο έργο και την προσπάθειά μας, δείξαμε αδυναμίες και ολιγωρίες. Δεν είναι απλή υπόθεση με πεπερασμένους δημόσιους πόρους να προσπαθείς να καλύψεις δυσανάλογες ανάγκες. Και εν πάση περιπτώσει, όποιος δρα και δουλεύει θα κάνει και λάθη. Ότι όμως και να ισχυρίζονται οι σημερινοί  ηγήτορες του τόπου και τα εξαπτέρυγά τους για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, η αλήθεια είναι ότι, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΥΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ! Οι σημερινοί διοικούντες έχουν μετατρέψει το Δήμο, σε όργανο εξυπηρέτησης αποκλειστικά των προσωπικών τους συμφερόντων και με μεθόδους ξένες προς την πολιτική διαδικασία! Πρόσφατο και δυστυχώς όχι τελευταίο τους επίτευγμα, ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΝΤΙΔΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΧΕΔΟΝ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΤΟΥ κ. ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ!  ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ, ΠΟΛΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ! ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ  ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ; Παράβαση καθήκοντος; Τσαμπουκάς;  Ψευτομαγκιά;  Απλά, για εξαθλίωση και κατάντια ενός θεσμού πρόκειται, από ανθρώπους με σπάνιες και παράξενες αρχές!
Ας ελπίσουμε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ που θα γίνει την Παρασκευή 08-02-2013 και ώρα 20.00 στο Κ.Α.Π.Η, ύστερα από αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης, θα προσκομίσουν τα έγγραφα  που τους ζητάμε και  τόσο καιρό αποκρύπτουν! Γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Και είναι αυτό που επιθυμούν.  Άς γνωρίζει τουλάχιστον ο Πρόεδρος του Δ.Σ ότι χωρίς τα έγγραφα, συζήτηση δεν θα δεχτούμε να γίνει! Επιτέλους, το Δ.Σ πρέπει να μάθει επιτέλους την ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ! 
ΧΡΗΣΤΟΣ    ΣΚΛΗΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.