Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
            ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’
Α.ΜΕΤΑΞΑ  12, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 281 00
ΤΗΛ/ΦΑΞ: 2671025656
Διαδίκτυο: www.alidromos.gr

                 Αργοστόλι     14/10/2012
 ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΨΗΦΙΣΜΑ
     Από την ίδρυση του συλλόγου, θέσαμε σαν αρχή να στεκόμαστε μακριά από τα πολιτικά κόμματα. Στεκόμαστε όμως κοντά στην πολιτική, αφού οι κανόνες  της και ο τρόπος που ασκείται καθορίζουν την ζωή μας.
     Δυστυχώς, από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, οι εμπλεκόμενοι  σ’αυτήν απέβλεπαν, σχεδόν όλοι, σχεδόν αποκλειστικά, στο ατομικό συμφέρον, φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.
     Ευτυχώς αυτή η περίοδος, έτσι ή αλλιώς, τελειώνει. Αφού όμως κατέστρεψε την χώρα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, με πρώτους πρώτους  εμάς τους συνταξιούχους ναυτικούς, κλέβοντας, κατασπαταλώντας και εξανεμίζοντας όσα επί 10ετίες σαν μερμήγκια  μαζεύαμε, με αποτέλεσμα να μας έχουν μειώσει τις συντάξεις μας κατά 45-72%, όπως υπολογίζει η ΠΝΟ.
     Απευθυνόμενοι στην όποια διάδοχο κατάσταση, την οποία οφείλουμε και εμείς να συνδιαμορφώσουμε όταν θ’αρθει η ώρα, ή και στην παρούσα, αν αυτή φοβάται τα επερχόμενα, ζητάμε: ....

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ.
  • Να επανααυτονομηθεί και να συμμετέχουν στο ΔΣ πραγματικοί   εκπρόσωποι των ναυτικών.
  • Να εκκαθαριστούν τα μητρώα του από μη ναυτικούς.
  • Να επανααποδίδονται στον ΝΑΤ οι πόροι από ναυτιλιακές δραστηριότητες που του αφαιρέθηκαν.
  • Να εξοφλούνται τάχιστα τα ναυτολόγια και να αποδίδονται στο ταμείο οι εισφορές των ναυτικών και των εφοπλιστών.
  • Να αποζημιωθεί το ταμείο για τα καταπατηθέντα ακίνητα του, για τα μη επιστραφέντα αναγκαστικά δάνεια που «χορηγούσε», για την τεράστια ζημιά που υπέστη από την αναγκαστική δραχμοποίηση των αποθεματικών του σε «σκληρό συνάλλαγμα»  καθώς και για τα κρατικά  ομόλογα που κατείχε και που το  «κούρεμα» τα εξαφάνισε. Η , εναλλακτικά , να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση προς το ταμείο   ( η επιστροφή των δανεικών δηλαδή), στο προηγούμενο ύψος της.
  • Να ακυρωθούν όλες οι μειώσεις των συντάξεων των ναυτικών, για τις οποίες πληρώσαμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, επειδή κανείς δεν έλαβε υπ’οψη ούτε την φύση του επαγγέλματος μας ούτε την σχέση αυτής της σύνταξης προς τον μισθό των εν ενεργεία.
  • Να καταγραφούν όλες οι ενέργειες, παραλήψεις και πρόσωπα που οδήγησαν το ΝΑΤ στην χρεοκοπία, με την φροντίδα της ΠΝΟ, σ’ένα είδος «Μαύρης  βίβλου».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΗ
  • Να επαναυτονομηθεί και να υπάρχει ουσιαστική εκπροσώπηση στο ΔΣ των  συνταξιούχων  ναυτικών.
  • Να επανέλθει το παλαιό καθεστώς πληρωμής από τα ΠΟΝ των χρημάτων που οι ασφαλισμένοι κατέβαλλαν σε γιατρούς –  εργαστήρια.
  • Να αναζητηθεί από την ΠΝΟ νομική φόρμουλα για υποβολή μηνύσεων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον όσων άμεσα ή έμμεσα «αρνήθηκαν» την χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η ζωή απειλήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την μη ή καθυστερημένη λήψη των καταλλήλων  φαρμάκων.
  • Να γίνουν γνωστά τα ονόματα όσων έπαιρναν επιδόματα για ψεύτικες ασθένειες καθώς και των γιατρών που τις πιστοποιούσαν.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της διδακτέας ύλης , ήτοι:
  • Εισαγωγή νέων μαθημάτων (Οικονομικά – management) .
·         Υποχρεωτική γνώση της Αγγλικής (lower  και στη αποφοίτηση  proficiency ή ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών).
·         Εκσυχρονισμός της ύλης των διδακτικών βιβλίων.
·         Εκσυχρονισμός της ύλης των εγχειριδίων που παρέχονται στους σπουδαστές κατά τους εκπαιδευτικούς πλόες (ΚΕΠ 1 – ΚΕΠ 2).
·         Κατάργηση των μαθημάτων που το μόνο που εξηπηρετούν είναι η ταμπέλα «Ανωτέρα σχολή» ή που δεν χρειάζονται. (Ανώτερα μαθηματικά  - Φυσική).
·         Αξιολόγηση των καθηγητών. Το δίπλωμα του Πλοιάρχου δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο, πρέπει να ελέγχεται η γνώση και η μεταδοτικότητα.
·         Να ανέβει το επίπεδο βαθμολογίας εισαγωγής στις Ναυτικές Ακαδημίες. Δεν σπουδάζουν σ’αυτές ζωγραφική. Πλοίαρχοι και Α’ Μηχανικοί θα γίνουν.
·         Να βελτιωθεί η γνώση της καθημερινότητας και της διαχείρισης του πλοίου.
·         Αν η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας περί πλήρους αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης και της δημιουργίας ιδιωτικών ναυτικών σχολών, θα έχει σαν οδηγό τις προτάσεις της ναυτικής κοινότητας, ίσως προκύψει κάτι θετικό.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • Ουσιαστικά/πρακτικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.
  • Εξεύρεση τρόπων πρόσληψης περισσότερων Ελλήνων ναυτικών στα Ελληνόκτητα πλοία.
  • Εξεύρεση τρόπων πρόσληψης περισσότερων Ελλήνων αξιωματικών ΕΝ στον Εμπορικό στόλο της ΕΕ από την οποία λείπουν δεκάδες χιλιάδες στελέχη.
  • Επαναφορά του ποσοστού προέλευσης των Αξιωματικών Λ.Σ. από ναυτίλους Αξιωματικούς ΕΝ στα παλαιά επίπεδα.
Φυσικά και δεν τρέφουμε αυταπάτες για την τύχη των προτάσεων μας, ίσως όμως κάποια στιγμή βγούμε από τον μόνιμο λήθαργο και ενεργοποιηθούμε, επιστρατεύοντας τη ικανότητα και την πείρα. Θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.