Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ:ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ-ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΙΟΥ


ΤΙ  ΨΗΦΙΣΑΜΕ-ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ
        1-7-2012
  Στη 2ήμερη Σύνοδο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς  το Σάββατο 30 Ιούνη και τη Κυριακή 1 Ιούλη 2012,  υποστηρίξαμε, προτείναμε  και ψηφίσαμε τις παρακάτω θέσεις-απόψεις:
  1.Να συζητηθεί, ως κατεπείγον, το θέμα της έλλειψης κονδυλίων για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.
 Στην ουσία του θέματος ο Επικεφαλής  της Παράταξης Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης έκανε την εξής ομιλία:
«Συμφωνώ με την ανάλυση των εκπροσώπων των γονέων Κεφαλλονιάς Σοφίας Λιάρου και Ευαγγελίας Παρίση. Χαίρομαι που .......
επισήμαναν ότι ήταν άστοχο το κλείσιμο των σχολείων των χωριών μας με συνεπακόλουθο την ερήμωσή τους. Αποδείχτηκε ότι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος των μονοκομματικών κυβερνήσεων των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών άφησε αποκαίδια στη παιδεία και στην υγεία, στους δύο βασικούς πυλώνες ενός σοβαρού κράτους που ενδιαφέρεται για τον λαό, μετά τον στρατό που εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας και τη Δικαιοσύνη. Οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, τα νοσοκομεία μισοδιαλυμένα και με υπολειτουργία, τα σχολεία με άμεσο κίνδυνο για εφέτος να μη μεταφέρονται οι μαθητές στα σχολεία τους αλλά την ίδια ώρα με επαγγελματίες πολιτικούς- βουλευτίνες να ευημερούν και τον λαό να πένεται!
  Αποδείχτηκε ότι για την υγεία και τη παιδεία δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο, δεν υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός,  και κατέληξε η χώρα,  νάχει χωριά χωρίς παιδιά που ερημώνουν, νησιά χωρίς παιδιά  που ερημώνουν (Οθωνοί, Μαθράκι, Καστός κλπ) που σημαίνει ότι όπου δεν υπάρχουν παιδιά δεν υπάρχει μέλλον.  Αλλά οι επαγγελματίες πολιτικοί και οι κομματάρχες ενδιαφέρονται μόνον για το προσωπικό τους συμφέρον και τα οφέλη των δικών τους και όχι για το  συμφέρον των νησιών μας. Ζουν στον κόσμο των προνομίων τους και των ασυλιών τους.
 Για μικροκομματικούς λόγους και προσωπικές φιλοδοξίες έγιναν και τεράστιες σπατάλες:
  Έγιναν σχολικά κέντρα τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθησαν, έκτισαν σχολικά κτίρια σαν κλουβιά, χαμολοτάβανα, άσχημα,απωθητικά για τα παιδιά,   ενώ τη δεκαετία του 1920 επί Παπαναστασίου και Ελευθερίου Βενιζέλου σχεδιάστηκαν και κτίστηκαν δημοτικά σχολεία πανέμορφα, κομψοτεχνήματα, τα οποία …τα εγκατέλειψαν για να πάνε στα κλουβιά.
 Η σπατάλη συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο:πρώην Υπουργοί και βουλευτές συνεχίζουν να εισπράττουν και δύο και τρείς συντάξεις: Του βουλευτή ή υπουργού, του Νομάρχη ή Δήμαρχου και του επαγγέλματός του ! Από εκπρόσωποι του λαού έγιναν μία προνομιούχα κάστα! Αυτό πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Μία σύνταξη όλοι: Του επαγγέλματός τους!  Να κόψουν τον λαιμό τους και να βρουν χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών.
Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ η θέση μας είναι:
1.Να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
 2.Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μεταφορά των μαθητών.
  Αυτή τη θέση ψηφίσαμε.
2. Αναπτύχθηκαν οι ήδη δημοσιευθείσες ερωτήσεις Μάκη Φόρτε για τη πορεία και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, με τη συμπλήρωση 1 έτους που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει την ευθύνη του.
  3.Τονίσαμε ότι οι συνεδριάσεις είναι ακυρώσιμες, γιατί οι προσκλήσεις εστάλησαν εκπρόθεσμα και εισηγήσεις στα περισσότερα θέματα δεν υπήρχαν.
  Την ίδια στιγμή Πρόεδρος και Περιφερειάρχης δεν έχουν εγγράψει στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων  15 θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης κατά παράβαση του νόμου και του κανονισμού.Όπως και στη σημερινή. Αυτό είναι και παράνομο και αντιδημοκρατικό.
 4. Τονίσαμε ότι οι συνεδριάσεις γίνονται ερήμην του Επτανησιακού Λαού, εδώ και κάποιους μήνες ούτε ραδιοφωνικά ούτε τηλεοπτικά μεταδίδονται. Σήμερα ούτε στη Κεφαλλονιά. Οι συνεδριάσεις γίνονται για να ενημερώνεται ο λαός της Επτανήσου  και όχι να μην ξέρει πως αντιμετωπίζει η Περιφέρεια τα προβλήματά του. Γιατί δεν φροντίσατε να υπάρχει τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση; Γιατί δεν μεταδίδεται ζωντανά μέσω web site, (όπως γίνεται και σε άλλες περιφέρειες;) και αφενός μεν να μπορούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Επτανήσου να την αναμεταδίδουν και αφετέρου να αποθηκεύεται και όποιος Eπτανήσιος θέλει να τη βλέπει οποτεδήποτε μέσω  internet?
5. Για την υπεξαίρεση στη Νομαρχία Κεφαλλονιάς:
Δεν μας δόθηκε η έκθεση ελέγχου.
Δεν δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής.
Δεν κατασχέθηκε (δημεύθηκε) προσωρινά κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, κινήσεις αυτονόητες που γίνονται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και προφορικά και κατ΄ιδίαν σας είχαμε επισημάνει. Γιατί;
  7.Ζητήσαμε να επισπευσθεί η διαδικασία για τα μικρά αλλά ζωτικά λιμάνια των νησιών μας.
 Στη συνεδρίαση της Κυριακής
 8.Θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων   να γίνει σε ένα  «μικρό» νησί και συγκεκριμμένα στο  Μεγανήσι ή στην Ιθάκη ή στους Παξούς. Τελικά λήφθηκε απόφαση να γίνει στην Ιθάκη στις 21-7-2012.
  9. Επισημάναμε ότι άργησε 1 χρόνο να γίνει η βράβευση του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου στην Α1.  Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και η βράβευση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή κολύμβησης Σπύρου Γιαννιώτη που ακόμη …δεν έχει γίνει.
  Μεγαλύτερη επιτυχία και από την άνοδο ήταν η παραμονή του ΝΟΑ στην Α1 και η κατάκτηση της 6ης θέσης.
 Τονίσαμε και υποστηρίξαμε και ζητήσαμε να ψηφιστεί κατ΄αρχήν έστω και από τα πλούσια κονδύλια της τουριστικής προβολής η στήριξη του ΝΟΑ  με 12.00ευρώ για να συμμετάσχει στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης, γεγονός που είναι μεγάλη διαφήμιση για τη Κεφαλλονιά και τα Ιόνια Νησιά.
 10.Στην εισήγηση για θετική γνωμοδότηση  
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ-ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ:
 Η τοποθέτησή μου στηρίζεται σε όσα είπα  ενώπιος ενωπίω στη σύσκεψη στο γραφείο του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στις 15-3-2012 και μία εβδομάδα μετά, στη σύσκεψη των φορέων της Κεφαλλονιάς που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς στις 22 Μάρτη 2012, για ενημέρωση για την άντληση πετρελαίου στο Ιόνιο από τον υφυπουργό Μανιάτη.
  «Τα Επτάνησα είναι τα πιο όμορφα Νησιά του κόσμου όλου. Είναι τα πιο όμορφα μέρη του κόσμο .Έχω πάει μέχρι και στις  Μπαχάμες και τα Επτάνησα είναι ασύγκριτης ομορφιάς!
  β. Τα Επτάνησα ήταν ανέκαθεν πάνω στον βασικό θαλάσσιο εμπορικό δρόμο Δύσης-Ανατολής, από τα χρόνια του Οδυσσέα και πιο πριν. Αυτό δείχνει, όπως λέγαμε και στην Ιδρυτική μας διακήρυξη της 12-9-2012,τη τεράστια γεωπολιτική αξία των Νησιών μας.
  γ. Τα Επτάνησα είναι πλέον και πάνω στον  ενεργειακό δρόμο, αφού ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς Ιταλία-Δύση έχει σχεδιαστεί να περάσει μεταξύ Παξών-Κέρκυρας. Το γεγονός αυτό προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία στα Νησιά μας.
 δ. Αποδείχθηκε πλέον με τις  επίσημες ανακοινώσεις του τότε υφυπουργού Μανιάτη αυτό το οποίο και εγώ έχω πεί στο παρελθόν, ότι από Οθωνούς μέχρι Ζάκυνθο υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι αποδεδειγμένα τα Επτάνησα είναι πολύ πλούσια.
   Όπως είπα του υφυπουργού 3 φορές μέσα στο γραφείο του στη σύσκεψη της Αθήνας και στην ομιλία μου στο Αργοστόλι, ενώπιος ενωπίω, «διέπραξε βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα που πήγε στη Πάτρα και έταξε ότι θα δώσει το 5% περιφερειακού φόρου από τα πετρέλαια των Επτανήσων στη Πελοπόννησο και στην Αιτωλοακαρνανία.»  Έτσι πλέον αποδεικνύεται  ότι είχαμε δίκιο όταν μόνον εμείς διαμαρτυρηθήκαμε  γιατί μας έβαλαν καπέλλο με τον Καλλικράτη  την  «Αποκεντρωμένη  κρατική Διοίκηση Πελοποννήσου-Στερεάς Ελλάδας και … Ιονίου» Μας κατάργησαν και από Νησιά ! Και αυτό δεν είναι από άγνοια ούτε από αμορφωσιά ! Είναι από δόλο. Όπως από δόλο ονόμάζουν τα πετρέλαια που σύντομα θα αντληθούν στη Κεφαλλονιά ως Πετρέλαια Πατραικού. Τεράστιες οι ευθύνες των βουλευτών Γκερέκου,Βαρβαρίγου,Μοσχόπουλου, Μαργέλη που το ψήφισαν και των βουλευτών Δένδια και Χαραλάμπους που δεν το ανέδειξαν και δεν αντιστάθηκαν.
Δικαιωνόμαστε πανηγυρικά.
 Και καλά έκανα και οργάνωσα το κατέβασμα της Ταμπέλλας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ..και Ιονίου από τη Κέρκυρα.
  Δικαιώνομαι όταν έκανα τεράστιο αγώνα να πείσω τους συμπολίτες της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και της Λευκάδας ότι για πολλούς λόγους δεν τους συμφέρει η διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η ένταξή τους στη Πάτρα, όπως ήθελαν κάποιοι Νομάρχες και Δήμαρχοί τους και μία κομματική νομενκλατούρα Γιαυτό σε κάθε ευκαιρία ζητάμε με συνέπεια και σταθερά Ίδρυση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Επτανήσων !
   Επειδή δικαίως αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα  δεν το εμπιστεύεται κανείς ζητάμε όχι διακηρύξεις, δηλ ψεύτικα λόγια, αλλά με νόμο, εγγύηση για  άμεση αποζημίωση όλων των επαγγελματιών, εργαζόμενων του τουρισμού,κλπ που θα πληγούν από  ένα ενδεχόμενο ατύχημα(καθόλου απίθανο) ρύπανσης από τις πετρελαιοπηγές.
  Ζητάμε όχι ψεύτικες διακηρύξεις αλλά ΕΓΓΥΗΣΗ του κράτους ότι οι σεισμικές έρευνες για την εντόπιση των κοιτασμάτων πετρελαίου και για την εξόρυξη-άντλησή  του  δεν θα επιβαρύνει την ήδη  μεγάλη σεισμικότητα των νησιών μας, που ο  σεισμός της 11 Αυγούστου 1953  τα κατέστρεψε !
  Ζητάμε όχι με κοινή υπουργική απόφαση, που αλλάζουν σαν πουκάμισα, όπως έγινε και με τα ιχθυοτροφεία, αλλά με ΝΟΜΟ, ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌΣ φόρος να είναι 80%, από τα έσοδα του δημοσίου,αφού συμφώνησε και ο κ.Μανιάτης, και να διανεμηθεί κατά το ήμισυ στη Περιφέρειά μας  και κατά το ήμισυ στους Δήμους των Επτανήσων, για να έχουμε και σταθερά έσοδα.
  Αλλαγή ονομασίας από «Έρευνες-εξόρυξη Πετρελαίου στον Δυτικό Πατραικό σε
«Έρευνες-Εξόρυξη πετρελαίου στα Νησιά του Ιονίου Πελάγους».  Δικαιωνόμαστε για άλλη μία φορά για τις θέσεις μας διαχρονικά και την εναντίωσή μας στο άρθρο 4 του Καλλικράτη που μας έβαλε καπέλλο  και υπήγαγε τα Επτάνησα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Αιτωλοακαρνανίας  και μας έκοψαν και το «Νησιά» γράφοντας μόνον «Ιονίου» με έδρα τη …Πάτρα.  Ή  ήταν αμόρφωτοι (Ραγκούσης και κομπανία) ή δόλιοι !  Με το έκτρωμα «Νησί=1 Δήμος», που αποδείχθηκε καταστροφικό, και πριν ψηφιστεί ο Καλλικράτης και με γραπτά άρθρα το είχα καταγγείλει ότι ήταν προσχεδιασμένο για να ελεγχθούν  πιο σφιχτά στα νησιά μας οι εξελίξεις από την αθηνοκεντρική  εξουσία.
   Τώρα που αναδείχθηκε το θέμα με τα πετρέλαια, και ονομάζουν τη περιοχή του Νότιου Ιονίου και τα νησιά μας ως …Δυτικό Πατραικό, έπεσαν οι μάσκες και για τους πιο δύσπιστους.
 Εγγύηση του κράτους για αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος
  11. Για τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου υποστηρίξαμε  τις ίδιες θέσεις όπως πέρυσι τον Μάη στη Ζάκυνθο, αφού δεν άλλαξε τίποτα και αφού λάβαμε υπόψη μας τη θέση του ΤΕΕ Ζακύνθου, του Πρ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου και της Κίνησης Πολιτών, με πρώτο ζητούμενο τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της Ζακύνθου, ψηφίσαμε την εισήγηση  του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου.
  12. Ψηφίσαμε την εκπροσώπηση του ΠΣΙΝ στην ΕΤΙΝ από τον Περιφερειάρχη κ.Σπύρου με τον όρο της παροχής στοιχείων και ενός απολογισμού της δράσης.
   13.Ψηφίσαμε τη σύσταση  Επτανησιακού Ιδρύματος για τη Μουσική.
  14.Ψηφίσαμε την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών μνημείων  Αρχαίων Πρόννων-Τζανάτων, εξαίροντας και τη συμβολή του πρώην Δήμαρχου και Νομάρχη Μάκη Μεταξά.
  15.Για το θέμα των ταξί Παλλικής(Ληξουρίου) για άλλη μία φορά δικαιώθηκε το πολιτικό, κοινωνικό και Επτανησιακό αισθητήριό μας. Υποστηρίξαμε ότι και στις συνεδριάσεις της Κέρκυρας, ότι δηλ. ο νόμος Βορίδη είναι ένας νόμος γραμμένος στο πόδι, πρόδηλα αντισυνταγματικός και εξυπηρετούσε μόνο τη σκοπιμότητα, μέσω του Λυμπερόπουλου, να εκλεγεί βουλευτής με τη Ν.Δ. ο Βορίδης.
 Δεν έπρεπε να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να αποφασίσουμε ξαφνικά για ένα θέμα που αποδείχτηκε ανίκανη η κεντρική εξουσία.
 Υποστηρίξαμε να ληφθεί η ίδια απόφαση που ελήφθη και για τα ταξί της Κέρκυρας: Ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και διάλογος μέχρι τον Οκτώβρη 2012, οπότε και θα επανασυζητηθεί το θέμα, με πρώτο ζητούμενο τη κοινωνική ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και ψηφίσαμε τη θέση αυτή που τελικά είναι νέα απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.