5.000 πτυχιούχους ανέργους θα αφορούν δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αρχίζει αύριο η υποβολή των αιτήσεων. Όσον αφορά το πρώτο πρόγραμμα, όσοι ενταχθούν θα προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην οικονομική εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων-ανέργων στο πρόγραμμα κατάρτισης, με τη χρήση της επιταγής κατάρτισης λόγω των πολυάριθμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 18.000 ανέργους, ωστόσο ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα αυξηθούν στις 36.000-37.000, καθώς οι αιτήσεις που δέχθηκε ο Οργανισμός ξεπέρασαν τις 130.000.
Αναλυτικότερα, το πρώτο πρόγραμμα αφορά ανέργους έως 35 ετών που .... είναι πτυχιούχοι ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί όμως μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν καταθέσει την αίτησή της.
Οι απαραίττηες προϋποθέσεις είναι οι εξής:
1. Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος.
2. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
3. Να είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, έως και 35 ετών.
4. Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.
5. Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, και βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση που υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου.
Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, η συγκεκριμένη επιταγή χορηγείται στον επιδοτούμενο λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας. Η κατάρτιση υλοποιείται από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.
Αυτό που αποτελεί καινοτομία για το πρόγραμμα είναι ότι οι άνεργοι θα εξαργυρώνουν μόνοι τους τις υπηρεσίες κατάρτισης που τους προσφέρει το υπουργείο. Ουσιαστικά, ο άνεργος που τελικά θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα λάβει από τον ΟΑΕΔ μια επιταγή αξίας 700 ευρώ. Από αυτά, τα 500 θα είναι δικά του και με τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πληρώσει το κέντρο που θα του παράσχει την κατάρτιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.