Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (2)
του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ
13/7/2011
Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιογραφικές πηγές και δημοσιεύματα, ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, συγκεκριμένα 30 Ιουνίου, ο Γ. Γ. της ΔΕΠΙΝ κ. Αποστολόπουλος παραχώρησε (υπέγραψε) την άδεια εγκατάστασης των 12 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 24 MW στο Παντοκράτορα . Έτσι ολοκληρώνεται το τυπικό σκέλος της απαράδεκτης παρασκηνιακής μεθόδευσης που όπως συστηματικά έχει καταγγείλει η ΕΝΑΚ υλοποιείται κατά φάσεις, με αρχή την έκδοση περιβαλλοντικών όρων από τον κ. Γεωργαλίδη (12/12/2010) λίγο πριν φύγει από την ΠΙΝ, την (εκ του πονηρού) άρνηση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει, να τοποθετηθεί επί του θέματος, και τώρα την αιφνίδια κίνηση του Αποστολόπουλου, σε θερινή τουριστική περίοδο που ο κόσμος είναι απασχολημένος με την επιβίωση. Ενδιάμεσα, είχε προηγηθεί η μαζική κινητοποίηση και ομόθυμη εναντίωση των ενδιαφερομένων κατοίκων και οικισμών της ευρύτερης περιοχής, των φορέων, των συλλόγων, οι λαϊκές συνελεύσεις και επίσης – ως κορυφαίο γεγονός – η (σχεδόν) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκύρας, ξεκάθαρα ενάντια, με πλήρη επιχειρηματολογία, στην δημιουργία του αιολικού πάρκου της Γερμανικής.........
πολυεθνικής ENOVA. Όπως όμως αποδεικνύεται το παιγνίδι ήταν και στημένο και σύνθετο.
Οφείλω να επισημάνω και να θυμίσω ότι αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, (ΔΣ) προχώρησα άμεσα σε ένα άρθρο – παρέμβαση με τίτλο « ο αγώνας ενάντια στα αιολικά πάρκα συνεχίζεται» που αφού έκρινα ως θετική την απόφαση του ΔΣ, την χαρακτήριζα μη επαρκή και καλούσα το ΔΣ σε επιθετικές νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την διασφάλιση στην πράξη αυτής της ομόφωνης απόφασης του αιρετού εκφραστή του κερκυραϊκού λαού, καλώντας παράλληλα το λαό και τους φορείς σε επαγρύπνηση. Θα ήθελα μάλιστα να σημειώσω η θέση μου αυτή τότε, δέχτηκε μια κάποια κριτική από ορισμένους φιλικούς κύκλους, σαν – ίσως – υπερβολική. Όμως δεν ήταν.
Σχετικά με το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης των ανεμογεννητριών, δηλαδή τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειες δεν θα επανέλθω τώρα. Το θέμα έχει εξαντληθεί σε πλατιά δημοκρατική συζήτηση και άνθρωποι με τεχνικές γνώσεις, εμπειρία κλπ. έχουν αναφερθεί διεξοδικά. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης, η συζήτηση υπήρξε διαφωτιστική.
Θα θέσω ορισμένα - κρίσιμα πιστεύω – ερωτήματα που τα καταθέτω στο δημόσιο προβληματισμό:
1) Στον τόπο μας, στο νησί μας, η εκφρασμένη άποψη του επίσημου και νόμιμου εκφραστή του λαού ( αναφέρομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο) και μάλιστα για πολύ σοβαρό θέμα, δεν έχει – πλέον – καμία αξία και σημασία; Τότε γιατί υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο; Για να συζητάει για φόρους;
2) Ποιος λόγος και ποια σκοπιμότητα οδήγησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι απρόθυμο, να αρνείται συζήτηση και έκφραση θέσης σχετικά με το ζήτημα; Γιατί εκφράστηκαν διάφορες και από πολλές πλευρές κωλυσιεργίες και « συμπτώσεις» προκειμένου να μην συζητηθεί το θέμα; Από αυτό το ερώτημα είμαστε αποφασισμένοι να μη ξεφύγουν εύκολα, δίχως δημόσια απάντηση.
3) Προκύπτει ένα πολιτικό ζήτημα, καθοριστικής σημασίας, άμεσα συνδεδεμένο και με την πολιτική περίοδο που περνάει η χώρα μας. Ρωτάω: Είναι αποδεκτό, διάφορα κέντρα και διάφοροι παράγοντες να υπογράφουν (στα γραφεία του παρασκηνίου) αποφάσεις εξυπηρέτησης των πολυεθνικών ομίλων και των συμφερόντων τους, προκλητικά, περιφρονώντας ξεδιάντροπα το λαό, τους φορείς, τις προσφυγές που έχουν γίνει από φορείς, ακόμα και τα κορυφαία αιρετά όργανα;
Βρίσκεται τελικά η χώρα σε κατοχή; Θέτω αυτά τα ερωτήματα γιατί η «επένδυση» της ENOVA προχωρά στην εκβιαστική υλοποίησή της, χωρίς καμία κοινωνική συναίνεση και νομιμοποίηση, αποκλειστικά στηριγμένη στις υπογραφές κάποιων διοικητικών παραγόντων, ενός διορισμένου περιφερειάρχη λίγο πριν αποχωρήσει και ενός διοικητικού παράγοντα με έδρα την Πάτρα!
Βέβαια , προσωπικά δεν αμφιβάλω ότι οι παράγοντες αυτοί κινούνται εντός μιας ευρύτερης πολιτικής. Όπως δεν αμφιβάλλω ότι η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» των πολυεθνικών, που προβλέπεται και στο Μεσοπρόθεσμο και στις αποικιοκρατικού τύπου «συμφωνίες» των Γερμανών με την χώρα μας, αυτή η πολιτική έχει διάφορους υποστηριχτές και στυλοβάτες, αρκετοί από τους οποίους παρουσιάζονται σήμερα και ως «αγανακτισμένοι».
Εμείς, η ΕΝΑΚ, καλούμε τους φορείς, τους βουλευτές, τους συλλόγους, τους κατοίκους, σε άμεση κινητοποίηση. Αυτή η παρασκηνιακή και προκλητική μεθόδευση για το αιολικό δεν πρέπει να περάσει. Θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» σε πολλά που θα έρθουν με τη σειρά τους. Κυρίως, καλούμε τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. Κέρκυρας να παρέμβουν τώρα. Άμεσα, επιθετικά, ουσιαστικά, δυναμικά. Εάν δεν το κάνουν, είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν εύλογα ερωτηματικά, με κυριότερο εάν αποτελούν και αυτοί συστατικό μέρος μιας ευρύτερης συμπαιγνίας και εξαπάτησης. Ας ελπίσουμε πως όχι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.