Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(ΟΕΣΒΔΕΝ)
ΣΤΟΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ & ΚΑΝΙΓΓΟΣ (Α΄ ΟΡΟΦΟΣ)
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Τ.Κ. 45444
ΤΗΛ & ΦΑΞ:2651064990
E MAIL:esagrinio@in.gr  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
"....επιχειρείται μια δήθεν χωροθέτηση που είναι αντιεπιστημονική, είναι ανεδαφική και προπάντων καταστροφική και φυσικά αντί να εξασφαλίζει την προστασία μοιάζει περισσότερο να εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους γης και τα άνομα - αντιλαϊκά συμφέροντα τους....
"Η κυβέρνηση δια των υπουργών Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης κατάρτισε σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα, την προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA, σε όσα νησιά του Ιονίου είναι εξολοκλήρου ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA το σχέδιο νόμου και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 9 λειτουργεί ανατρεπτικά στην κοινωνικοοικονομική συνοχή του τόπου, αφού περιορίζει ή καταργεί πάμπολλες χρήσεις στη γη και τη θάλασσα !!
Όμως το κυριότερο, αυξάνοντας τα όρια από 4,00 στα 10,00 στρέμματα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα καθιστά απαγορευτική για τις επόμενες γενιές την εξεύρεση οικοπέδου για 1η κατοικία, ενώ αντίθετα δίνει στους έχοντες και κατ επέκταση στους κερδοσκόπους γης, την δυνατότητα απόκτησης μεγάλων κλήρων και την μετατόπιση των ντόπιων σε άλλες περιοχές εκτός των νησιών τους.
Πρακτικά αυτό, συνεπάγεται για τα νησιά του Ιονίου, στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών, μία ασύλληπτη διοικητική παρέμβαση με την οποία δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ακυρώνονται εν μια νυκτί, ουσιαστικά απαλλοτριώνονται, αφού οι αλλαγές αυτές γίνονται χωρίς εμπεριστατωμένα επιστημονικά κριτήρια και χωρίς κανένας να λάβει υπόψη του την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινου παράγοντα.
Η εξέλιξη αυτή θίγει ανεξαιρέτως όλους τους δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δημιουργεί προβλήματα σε ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες, αναστέλλει δρομολογημένες αναπτυξιακές προσπάθειες και έρχεται σε προφανή αντίθεση με προγενέστερη νομοθεσία, που επέτρεπε την υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις αξιοποίηση των περιοχών αυτών.
Η Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. είναι ασφαλώς και από θέση αρχής υπέρ της προστασίας των κάθε είδους προστατευόμενων περιοχών (natura, άγριας ζωής, σημαντικές περιοχές για πουλιά, ειδικής προστασίας, κοινοτικής σημασίας κλπ) και θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. είναι όμως τελείως αντίθετη με πρακτικές όπως αυτή του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, που πίσω από τις πλάτες των τοπικών κοινωνιών και ηγεσιών, «στα κρυφά» κυριολεκτικά, επιχειρείται μια δήθεν χωροθέτηση που
 είναι αντιεπιστημονική, είναι ανεδαφική και προπάντων καταστροφική και φυσικά αντί να εξασφαλίζει την προστασία μοιάζει περισσότερο να εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους γης και τα άνομα - αντιλαϊκά συμφέροντα τους.
Η Ο.Ε.Σ.ΒΔ.ΕΝ. ζητεί την άμεση απόσυρση του άρθρου 9 και καλεί κάθε αρμόδιο παράγοντα των Ιονίων νήσων (βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχη) να κάνουν το ίδιο και να απαιτήσουν την έκφραση και την άποψη των πολιτών των Ιονίων νησιών πριν από οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση που έρχεται βίαια να αλλάξει την ζωή τους.
Άρτα: 30-01-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.