Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Mήνυμα Bουλευτή για παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης

Αθήνα, 18/12/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η 18η Δεκεμβρίου είναι ημέρα τιμής για τις προσπάθειες των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, προς αναζήτηση καλύτερης «τύχης».
Οφείλουμε αναγνώριση στους αγώνες και τα επιτεύγματά τους, αλλά και στην συνεισφορά τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών που τους φιλοξένησαν.
Τιμούμε τους Έλληνες μετανάστες και την πρόοδό τους σε όλη την υφήλιο.
Τιμούμε τους Κεφαλονίτες και Θιακούς μετανάστες, οι οποίοι σε οποιοδήποτε σημείο το πλανήτη και αν πήγαν, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τα νησιά μας και τις παραδόσεις μας.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι συμπατριώτες μας ήταν αυτοί που δημιούργησαν και τους πρώτους ελληνικούς συλλόγους στις «νέες τους πατρίδες», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Σύλλογο Ιθακισίων Ν. Αφρικής (1ος ελληνικός σύλλογος στο νότιο ημισφαίριο, ιδρυμένος το 1905) ή το Σύλλογο Ιθακισίων Ν. Υόρκης (ιδρυμένος το 1908).
Είναι αυτοί που με τις επιτυχίες τους μας κάνουν υπερήφανους, αυτοί που ποτέ δεν ξέχασαν την
 ιδιαίτερη πατρίδα τους, που διαχρονικά βοηθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο.
Είναι όμως και αυτοί που για να επιτύχουν όλα αυτά πέρασαν πολλές αντιξοότητες. Είναι αυτοί που ενώ μετανάστευσαν, ώστε να διασφαλίσουν για το μέλλον τους, αλλά και για τις οικογένειές τους, ευημερία και περιβάλλον ασφάλειας, βρήκαν πολλά ίσως και ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά τους.
Όσοι τελικά τα κατάφεραν πέρασαν από «χίλια κύματα».

Η ιστορία όμως πρέπει να διδάσκει.

Και η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει το χρέος όλων μας, να εργαστούμε για να διαχειριστούμε το ανθρωπιστικό θέμα της μετανάστευσης.
Σε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή και οικονομική κρίση οξύνουν τις μεταναστευτικές πιέσεις, καλούμαστε να βάλουμε στο κέντρο της πολιτικής τον μετανάστη, τον σύγχρονο Οδυσσέα, και να σκεφθούμε πώς θα διασφαλίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του.

Η μαζική είσοδος μεταναστών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα.

H συμβολή τους στην παραγωγικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική. Μεγάλοι εθνικοί στόχοι όπως η ένταξη στην ΟΝΕ και η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων επιτεύχθηκαν με τη συνεισφορά των μεταναστών. Η εργασία στην ύπαιθρο και οι υπηρεσίες φροντίδας σε παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς φέρουν τη σφραγίδα και των μεταναστών.
Τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και θέλω να πιστεύω πως έχουμε κάνει βήματα «στην πράξη», προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μην περάσουν όσα δεινά πέρασαν και οι συμπατριώτες μας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν οι μετανάστες στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης εργασίας, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών.
Στηρίζουμε τις τροποποιήσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που αποδίδουν δικαιώματα σε μετανάστες, καθώς και τις αλλαγές στη διαδικασία παροχής ασύλου, οι οποίες δημιουργούν καθεστώς ασφάλειας και δικαίου για τους πρόσφυγες, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Όσον αφορά τους συμπατριώτες μας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η έγνοια μας για την ανάπτυξη των νησιών μας, παρά τη δύσκολη συγκυρία, είναι συνεχής και αδιάκοπη, έτσι ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις επαναπατρισμού τους στα όμορφα νησιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.