Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Aπό το ΠΑΣΟΚ Ευρωπαϊκή Ένωση: Στο σταυροδρόμι μεταξύ αλληλεγγύης και εθνικισμού

«Σήμερα, δεν υπάρχουν πετυχημένες και δυναμικές περιφέρειες στην Ευρώπη, που να μην έχουν στον πυρήνα τους δυναμικές πόλεις. Αλλά ούτε υφίστανται πετυχημένες πόλεις, μακριά από καινοτόμες περιφέρειες. Αυτή είναι η νέα αναπτυξιακή προοπτική: να αποκτήσετε τη δική σας αναπτυξιακή ταυτότητα, το δικό σας στίγμα, το δικό σας «brand name», όπως λέγεται. Να αναπτύξετε τα δικά σας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Ιόνια Νησιά μέχρι το Καστελόριζο, από τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την ορεινή Πελοπόννησο.» Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας σε ημερίδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Η Ελλάδα να ξαναανακαλύψει την ψυχή της

Στην κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης: «Είναι κρίσιμη, γιατί βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όχι τόσο πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, που προφανώς και αυτές μετρούν, θα έχουμε ή δε θα έχουμε ευρωομόλογα, θα έχουμε ή δε θα έχουμε τη συμμετοχή του δυτικού τομέα στην ανάπτυξη όλων των χωρών μας και όλων των περιφερειών μας και με ποια μορφή και μιλώ κυρίως για τις τράπεζες, αλλά κυρίως είναι ένα σταυροδρόμι όπου η Ευρώπη καλείται και η Ελλάδα καλείται σε ένα βαθμό να ξανά ανακαλύψει την ψυχή της. Είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ αλληλεγγύης και φοβούμαι και το ξέρετε όλοι αυτό, εθνικισμού.»

Θεμελίωση ενός καινούριου κράτους

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στην σημασία και στην ανατρεπτική διάσταση και ποιότητα της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη»: «Στην πραγματικότητα», είπε, «μιλούμε για το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα θεμελίωσης τελείως νέων συνθηκών λειτουργίας του κράτους. Δηλαδή μιλούμε για την προσπάθεια θεμελίωσης ενός νέου κράτους. Ενός νέου κράτους το οποίο θα είναι ένα συγκροτημένο, και ήδη τα πρώτα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί, σύστημα αξιών που περιλαμβάνει βασικές αρχές, αλλά και ό,τι απορρέει από αυτές στην πράξη, όπως η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η αποκέντρωση, η διαφάνεια, η συμμετοχή, ο έλεγχος, η λογοδοσία και βεβαίως το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα με βάση τους στόχους που τίθενται.

Στην πραγματικότητα ο «Καλλικράτης» είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει το χαμένο έδαφος, την απόσταση που τη χώριζε από το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.

Πόσοι από σας δε θυμάστε τους Έλληνες Νομάρχες να επιστρέφουν ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ήταν αιρετοί από διάφορα φόρα ευρωπαϊκά και να επιστρέφουν έχοντας στις βαλίτσες τους εκείνη την απογοήτευση, την κριτική προσέγγιση για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν πιθανότατα μέχρι πρότινος το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ένα από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό, το οποίο ακόμη δεν είχε αποκτήσει τη διάρθρωσή της σε επίπεδο Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης σε ένα περιφερειακό επίπεδο, αιρετό περιφερειακό επίπεδο.

Υπ' αυτή την έννοια λοιπόν ο «Καλλικράτης» είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει σε χρόνο ελάχιστο, που δεν ορίστηκε από μας, τη χαμένη απόσταση που τη χώριζε με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό.»

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.