Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 16/12/2010 ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ».

Αθήνα, 17/12/2010
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,
Θεωρώ και εγώ χρέος μου να εκφράσω τη θλίψη μου για το χθεσινό επεισόδιο με το συνάδελφο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χατζηδάκη. Τέτοια φαινόμενα πιστεύω πως βλάπτουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα που όλοι εμείς υπηρετούμε. Δεν το ωφελούν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ποινική δικαιοσύνη που απονέμεται στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από διαπιστωμένες αδυναμίες και στρεβλώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
O πολίτης έχει την εύλογη απαίτηση ολοκλήρωσης της ποινικής υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και αντ’ αυτού ταλαιπωρείται επί μακρό χρόνο στις δικαστικές αίθουσες.
Αλλά και όταν εκδοθεί επιτέλους δικαστική απόφαση δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο νομικός κόσμος της χώρας μας δεν είναι περήφανος για την ποιότητα του διατακτικού της και για την εν γένει προδικασία και κύρια διαδικασία, που τήρησαν τα δικαιοδοτικά όργανα.
Συγχρόνως δε, η χώρα μας καταδικάζεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου για τη μη εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων που έχουν τεθεί για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων δίνοντας την εντύπωση ότι το δικαιϊκό μας σύστημα αλληθωρίζει προς
 τριτοκοσμικούς νομικούς πολιτισμούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχιστα διέγνωσε τις αδυναμίες της ποινικής διαδικασίας και στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ενσωμάτωσε πέραν της μεταρρυθμιστικής φιλοσοφίας του και τις προτάσεις των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που λειτουργούν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση προσωπικοτήτων του νομικού και ποινικού μας κόσμου.
Θα σταθώ κυρίως στις ρυθμίσεις που έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και είναι ενδεικτικές της ευαισθησίας με την οποία το προτεινόμενο νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη του, πλην άλλων, και την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Οι προτεινόμενες διατάξεις για τη μετατροπή των ποινών έρχονται να δώσουν την ενδεδειγμένη λύση στους καταδικασθέντες που έχουν πραγματική αδυναμία να εξαγοράσουν την ποινή τους και παραμένουν στις φυλακές έστω και αν η ποινική απαξία των πράξεων τους δεν δικαιολογεί τη φυλάκισή τους.

Ο εναλλακτικός τρόπος έκτισης των ποινών με παροχή κοινωφελούς εργασίας αποκτά πρακτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο αφού επαναπροσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και προβλέπεται σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν την υπαγωγή των περισσοτέρων καταδικασθέντων σε βραχυχρόνιες στερητικές της ελευθερίας ποινές.

Οι διατάξεις για αναμόρφωση του πλαισίου αναστολής εκτέλεσης των ποινών, της υπό όρους απόλυσης, της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής αλλά κυρίως του ευεργετικού υπολογισμού των ποινών για τις κατηγορίες των βαρέως ασθενούντων και των μητέρων με ανήλικο παιδί, ενσωματώνουν διεθνή εμπειρία και βελτιώνουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, απαλείφουν πλημμέλειες που παρατηρήθηκαν στην πρακτική εφαρμογή των τροποποιημένων διατάξεων και οδηγούν στη κατεύθυνση της επιεικούς αντιμετώπισης δραστών που δεν κρίνεται σκόπιμο είτε να φυλακισθούν είτε να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους.

Ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής βελτιώνεται με τις εισηγούμενες ρυθμίσεις και θα απαλλάξει τα ποινικά δικαστήρια από φόρτο υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο, ενώ πράγματι η αποκατάσταση του περιουσιακού στοιχείου που έβλαψε ο δράστης με το έγκλημά του, με τις προϋποθέσεις που τίθενται, θα εμπεδώσει κοινωνική ειρήνη, αφού το θύμα κατόπιν της έμπρακτης μετάνοιας του δράστη θα έχει ικανοποιηθεί πλήρως.

Η αυστηροποίηση των διατάξεων περί αναβολών, εκτιμώ ότι κινείται στην ορθή κατεύθυνση επιτάχυνσης των ρυθμών απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και στην αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών σε μακροχρόνιες διαδικασίες που πέραν των άλλων επισύρουν για τη χώρα μας καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς.

Στη κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων εκτιμώ ότι θα οδηγήσει και η εισηγούμενη αποποινικοποίηση μικρο-οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η αποποινικοποίηση πράξεων με μικρή ποινική απαξία που μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τα πινάκια των δικαστηρίων, επιβραδύνουν την απονομή της δικαιοσύνης και δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στους δικαστές, στους δικαστικούς υπαλλήλους και τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ριζοσπαστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο -και που λόγω χρόνου δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ στο σύνολό τους- θα συμβάλλουν στην ταχύτερη, την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης.

Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η διαβούλευση που ακολούθησε, οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων, η συσσωρευμένη εμπειρία των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, η εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να μου επιτραπεί, αν και δεν είμαι νομικός, να θεωρώ ότι κατέληξαν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο που διεκδικεί τα εύσημα της επιστημονικής πληρότητας και απηχεί τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ποινική δικαιοσύνη.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπερψηφίζω το νομοσχέδιο και καλώ όλους να το κάνουμε σύντομα νόμο του κράτους.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.