Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ιθάκη: Επέστρεφε αγαπημένη αίσθησις


Είναι το μικρό νησί των Επτανήσων που το ξέρει όλη η οικουμένη σαν πατρίδα του Οδυσσέα - ή, πιο ρεαλιστικά, ένας τόπος ιδανικός για ήσυχες διακοπές

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Iθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο νησί των Επτανήσων, μετά τους Παξούς, με έκταση 92,5 τετρ. χλμ., ακτογραμμή 101 χλμ. και με πληθυσμό μόνο 3.500 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στο Νομό Κεφαλονιάς. Βρίσκεται νότια της Λευκάδας και μόλις 2 ν.μ. ανατολικά της Κεφαλονιάς, ενώ έχει ένα ιδιόμορφο επίμηκες σχήμα. Φανταστείτε δύο ορεινές χερσονήσους, που συνδέονται με μια στενή λωρίδα γης, τον ισθμό του Aετού.
Oπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, το νησί έχει γνωρίσει όλους τους κατακτητές. Από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς μέχρι τους Νορμανδούς, τους Φράγκους, τους Τούρκους, τους Ενετούς και τελευταία τους Γάλλους και τους Αγγλους, ώς την ανεξαρτησία του, το 1864, και την ένωσή του με την υπόλοιπη Ελλάδα.
 Απ' όλους αυτούς μόνον οι Ενετοί άφησαν κάποιες επιρροές στο νησί και αυτό θα το δείτε σε κάποια κτίρια στο Βαθύ. Βέβαια, ο σεισμός του 1953 ισοπέδωσε κυριολεκτικά σχεδόν τα πάντα. Τα περισσότερα κτίρια είναι νέα και έχουν χτιστεί με αντισεισμικές προδιαγραφές.

Μορφολογικά το νησί έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Το ένα είναι οι πολλοί κόλποι και τα ακρωτήρια, κυρίως στις ανατολικές του ακτές. Το άκρο στο Βορρά είναι το ακρωτήριο Μέλισσα και στο Νότο το ακρωτήριο Αγιος Ανδρέας. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η ορεινή γεωμορφολογία. Οι δύο ορεινοί όγκοι του νησιού είναι το Νηρίτο Ορος με ύψος 806 μέτρα και το Μεροβίγλι με 669 μέτρα. Αυτά και η έλλειψη νερού στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη της γεωργίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στραφούν στη θάλασσα, στην αλιεία ή τη ναυτιλία, και βεβαίως στη μετανάστευση. Λέγεται πως οι πρώτοι 6 Ελληνες που πήγαν στη Μελβούρνη ήταν από την Ιθάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.