Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΛΥΟΥΝ το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων



ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Πλήγμα αποτελεί για την τοπική κοινωνία, αλλά και για το σύνολο των Ιόνιων Νησιών η απίστευτων διαστάσεων δυσάρεστη έκπληξη που, έκρυβε η ανακοίνωση του σχεδίου “Αθηνά” για την Παιδεία από τον Υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ακολουθώντας πιστά τις εντολές της Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, “ρημάζει” την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού καταργεί τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Λευκάδος (Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & την Οικονομία και Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών), τα δυο του Αργοστολίου (Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων), το ένα του Ληξουρίου (Διοίκησης Επιχειρήσεων) και το ένα του νησιού μας (Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας). Από αυτά τα τμήματα της Λευκάδας αφού μετονομαστούν, θα απορροφηθούν από το “νέο” ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Άρτα, ενώ εκείνα της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου με την ίδια διαδικασία “πάνε” στο Μεσολόγγι.
Παράλληλα μένει μόνο από ένα τμήμα “ζωντανό” στο Ληξούρι (Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων) και στη Ζάκυνθο (Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Τους… “κρέμασε”
Από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι ο υπουργός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ και επί της ουσίας τους αιφνιδίασε με τα όσα ανακοίνωσε. Άλλωστε, τα σχέδια, αν και επί χάρτου, πολλές φορές είχαν .....
αλλάξει. Σύμφωνα, με κύκλους του Υπουργείου, αρχικά ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε προτείνει στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια τη συγχώνευση όλων των τμημάτων του ΤΕΙ και τη μεταφορά της βάσης λειτουργίας τους στη Ζάκυνθο. Το σκεπτικό του Υπουργού εδραζόταν στο δεδομένο πως στο νησί μας υπάρχουν σύγχρονες υποδομές (το νέο κτίριο στην Παναγούλα, καθώς και οι μέχρι σήμερα εγκαταστάσεις του ιδρύματος στη Ζάκυνθο), που μπορούν να αναλάβουν αυτό το εγχείρημα σε αντίθεση με τα άλλα δυο νησιά, όπου εκεί στεγάζονται σε παραπήγματα. Δυστυχώς, όμως, η έντονη αντίδραση και οι πιέσεις του κ. Μαραβέγια λόγω της Κεφαλλονίτικης καταγωγής του οδήγησε στο σχέδιο που περιγράφηκε ανωτέρω. Ακολούθως στο τραπέζι έπεσε η πρόταση της συγχώνευση των τμημάτων κάθε νησιού σε ένα, και η διατήρηση πολλαπλών κατευθύνσεων, αλλά η χθεσινή εξαγγελία τα ανέτρεψε όλα και έθεσε νέες βάσεις!
Το ΕΣΠΑ
Είναι γνωστό, ότι το ΤΕΙ Ζακύνθου φτιάχτηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, δε μπορεί και δεν πρέπει να μπει λουκέτο, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν χορηγηθεί για την ανέγερση του κτιρίου. Ίσως, και για αυτό το λόγο να διατήρησαν στη Ζάκυνθο το ένα από τα δυο τμήματα.
Καταστροφική απόφαση
Ήταν μία απόφαση που φυσικά δεν την περίμενε κανείς και δείχνει κατά κάποιο τρόπο τον παραλογισμό της όλης κατάστασης, καθώς καταργούν από το νησί μας ένα τμήμα όπως είναι αυτό της Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας που αποτελούσε την “ναυαρχίδα” του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο και παράλληλα καταργείται το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συγχωνεύεται με αυτό της Δυτικής Ελλάδας. Το συγκεκριμένο τμήμα είχε άμεση σχέση με το νησί μας αφού και προστατευόμενη περιοχή natura είναι και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο λειτουργεί στο νομό.
Το λουκέτο εκτός από την αλυσίδα φέρει μαζί του και σωρεία αρνητικών επιπτώσεων. Τόσο για τους σπουδαστές και άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και για τα νησιά από τα οποία “φεύγουν”. Πρώτο και κύριο πλήγμα για όσους ήδη φοιτούν εκεί, θα είναι η άμεση “μετακόμισή” τους, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Εν μέσω κρίσης θα μπουν στη διαδικασία νέων ταξιδιών, εύρεσης σπιτιών και εργασίας που πολλοί ήδη έχουν και τα έξοδα δεν έχουν τέλος.
Ακόμη υψώνεται εμπόδιο στους μαθητές της περιφέρειάς μας, ως προς την επιλογή τους, αφού τα τμήματα αυτά τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους και τώρα και τώρα είναι υποχρεωμένοι να “περάσουν” απέναντι.
Τεράστιο είναι το πλήγμα και για την τοπική κοινωνία, αφού οι φοιτητές συνεισφέρουν στην αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση. Στηρίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, αυξάνουν τα έσοδα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, δημιουργούνται επιχειρήσεις για να υποστηρίξουν τον αριθμό τους και δίνουν ζωή στον εκάστοτε τόπο όλο το χρόνο.
Η επιβεβαίωση
Η “ΗΜΕΡΑ” παρά τα ειρωνικά σχόλια που δέχθηκε είχε επισημάνει έγκαιρα το μεγάλο κίνδυνο. Σε δημοσίευμά της προ 15μέρου είχε γράψει… “Η απόφαση να κλείσει το ΤΕΙ Ζακύνθου διέρρευσε, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χθες (16.01.2013), λίγο πριν από το μεσημέρι. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα ανακοινώσει, σήμερα (18.01.2013) το μεσημέρι, στους δημοσιογράφους, την πρόθεση της συγκυβέρνησης να σταματήσουν τη λειτουργία τους έξι αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, προφανώς για λόγους οικονομίας. Ανάμεσά τους και πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρίσκονται και τα ΤΕΙ Κεφαλονιάς και Ιεράπετρας.
Η «διαρροή» της είδησης προκάλεσε έκπληξη και στη συνέχεια οργή από την τοπική κοινωνία. Η «Ημέρα» επικοινώνησε αμέσως με το Δήμαρχο κ. Στέλιο Μποζίκη και το Δεσπότη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε ότι αιφνιδιάστηκε και ταυτόχρονα μας τόνισε ότι άμεσα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για να ανατραπεί η υπουργική απόφαση. Όπως μας επισήμανε υπάρχει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αφού το ΤΕΙ Ζακύνθου φτιάχτηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για τα λειτουργικά του έξοδα είναι πολύ μικρότερα από τα υπόλοιπα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Πρόσθεσε: «Αν γίνει κάτι τέτοιο είναι τεράστιο πλήγμα στην τοπική κοινωνία. Οι φοιτητές των ΤΕΙ συνεισφέρουν στην τοπική αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ματαιωθεί αυτή η ενέργεια». Την ίδια απάντηση πήραμε και από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και κυβερνητικούς παράγοντες για να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος και των δύο ΤΕΙ, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Είναι βέβαιο ότι ενημερώθηκαν και άλλοι παράγοντες του νησιού. Ο καθένας από την πλευρά του ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κλείσει το ΤΕΙ Ζακύνθου”.
Και μια μέρα μετά δημοσίευσε… “Η δημοσιοποίηση, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, της πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας, να κλείσει τα δυο τμήματα του ΤΕΙ Ζακύνθου, ήταν εκείνη που τελικά οδήγησε τον Υπουργό να ανακρούσει πρύμναν. Ο κ. Αρβανιτόπουλος άλλαξε τα πλάνα του και τελικά, ανέβαλε για την Δευτέρα την ανακοίνωση των τελικών του αποφάσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Υπουργός σκέφτεται τη λύση του έμμεσου… λουκέτου, με τη συγχώνευση των τμημάτων ανά νησί”.
Απειλούν με κινητοποιήσεις
Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των φορέων της κοινωνίας μας. Στις δηλώσεις τους, διακρίνεται εύκολα η πικρία και η αγανάκτηση που έμεινε τελικά, ύστερα από αγώνες ετών για την ύπαρξη και σωστή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας.
κ. Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δωδώνης: “Έχουμε το μη χείρον βέλτιστον”
“Έδωσα μεγάλες μάχες για το ΤΕΙ και δεν είμαι καθόλου ευτυχής γιατι είχα άλλη διαβεβαίωση από τον κ. Μαραβέγια και τελικά διαψευστήκαμε και είμαστε ενώπιον μιας κακής πραγματικότητας. Λυπάμαι πολύ για το τμήμα Περιβάλλοντος αφού είχε θαυμαστά αποτελέσματα και τώρα που πάνε όλα καλά και έχουμε πολλούς φοιτητές και το νέο κτίριο, τώρα μας πετσοκόβουν. Όχι μόνο εμάς φυσικά αλλά όλα τα νησιά. Επειδή, όμως, τα πάντα ρει, ελπίζουμε να μην έρθουν τα χειρότερα. Σήμερα δηλαδή έχουμε το μη χείρον βέλτιστον. Αν είχε κλείσει και το άλλο τμήμα θα είχα κλείσει εγώ το νησί, δεν θα έμπαινε κανείς, θα είχα κάνει επιστράτευση. Πιστεύουμε ότι ίσως βελτιωθεί κάτι μέσα από τον αγώνα μας. Είμαστε ακόμα στις επάλξεις”
Στέλιος Μποζίκης, Δήμαρχος Ζακυνθίων: “Καθολική και έντονη η αντίδρασή μας”
“Αυτό που συμβαίνει στην τοπική κοινωνία είναι καταστροφικό διότι αφενός ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ουσιαστικά κλείνει και αφετέρου αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα στη χειμαζόμενη οικονομία του νησιού μας.
Η αντίδραση σε τέτοιου είδους προτάσεις και αποφάσεις πρέπει να είναι καθολική και έντονη. Εγώ προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο θα κινηθούμε δυναμικά και οργανωμένα με τρόπο που θα ανακοινωθεί σύντομα”
Σταύρος Κοντονής, Βουλευτής Ζακύνθου: “Ζημιά για τους φοιτητές και το νησί”
“Καταγγέλλουμε το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς μάλιστα το τμήμα της Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επισημαίνουμε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ανοιχτή παραπλάνησή μας από τον κ. Υπουργό, ο οποίος σε προγενέστερη σχετική ερώτησή μας στην Βουλή είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το τμήμα της Ζακύνθου δεν πρόκειται να κλείσουν. Είναι φανερό ότι αυτή η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής καταλύει μία εξαιρετικά αξιόλογη εκπαιδευτική προσπάθεια, ζημιώνει τη σπουδάζουσα νεολαία και πρόκειται να επιφέρει πολλή μεγάλη βλάβη στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Ζακύνθου”.
Διονύσης Μυλωνάς, Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου:“Όλα στο βωμό του χρήματος
“Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η μεγαλύτερη επένδυση από τα αρχαία χρόνια, είναι η παιδεία, η εκπαίδευση και η κουλτούρα μας που την έκανα να αντέξει παρά τις συνεχείς υποδουλώσεις της. Ένα έθνος ανθίσταται και προοδεύει μόνο εάν έχει παιδευμένους πολίτες. Ίσως να είναι “γραμμή” να μας υποδουλώσουν με τον τρόπο αυτό. Θα αντέξουμε όμως γιατι θα αντιδράσουμε οργανωμένα και σε αυτή την πρόκληση. Δεν δραχμοποιούνται τα πάντα. Αξίες και αρχές δεν μπαίνουν στην πλάστιγγα των όποιων δημοσιονομικών προσαρμογών”
Ναπολέων Μαραβέγιας, Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΙ: “Θα ζητήσω την παραίτηση όλων”
“Μέχρι πριν λίγες ώρες είχα την ψευδαίσθηση πως όσα είχαν αποτυπωθεί γραπτά πριν λίγο καιρό θα ίσχυαν. Αντ΄ αυτού καταργείται πλήρως το ΤΕΙ και συγχωνεύεται μερικώς. Πρόκειται για κάτι που δεν υπακούει σε καμιά λογική γιατι και τα τμήματα που έμειναν δεν είναι τα πιο σημαντικά από πλευράς υποδομών και προσωπικού. Το νέο κτίριο της Ζακύνθου αντίστοιχο πανεπιστημιακού επιπέδου χάνεται. Είναι πέρα για πέρα εκτός λογικής. Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση των εξόδων. Δεν είμαστε αντίθετοι αλλά να γίνει με πιο ορθολογικό τρόπο. Αύριο (σήμερα) σε έκτακτη σύσκεψη θα ζητήσω να παραιτηθούμε όλοι διότι οι προτάσεις του Υπουργού δεν έχουν κανένα επιστημονικό έρεισμα. Σας διαβεβαιώ ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο”
Δώρα Παπαδάτου, τέως Προϊσταμένη τμήματος “Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας”: “Κάποιοι μας εφησύχασαν και χάσαμε τα ερείσματα”
Βλέποντας το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” του Υπουργείου Παιδείας, η τέως Προϊσταμένη του τμήματος “Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας” Δώρα Παπαδάτου δεν ένιωσε ουδεμία έκπληξη για το πως οι Κυβερνητικοί εγκέφαλοι μετατρέπουν το τμήμα Περιβάλλοντος του Νησιού μας στο παρωχημένο και αμφισβητούμενο πλέον γνωστικό αντικείμενο της “Φυτικής Παραγωγής”. Προφανώς, διότι η ανορθολογική και περιπτωσιακή αντιμετώπιση των θεμάτων της Χώρας μας εφαρμόζεται και σε σπουδαιότερης σημασίας προβλήματα. Άλλωστε, είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό και σαφές ότι οι πτυχιούχοι επιστημών περιβάλλοντος έχουν διασφαλισμένη πρόσβαση στα “πράσινα” επαγγέλματα.
Η κ. Παπαδάτου δεν κρύβει την πικρία της αφού όπως μας επεσήμανε “το 2003 από τη θέση που κατείχα και με κίνητρο την όσο δυνατόν ποιοτική αναβάθμιση του Νησιού μας, ενήργησα με διορατικότητα και πρότεινα να λειτουργήσει τμήμα με το σύγχρονο και καινοτόμο γνωστικό αντικείμενο του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για το οποίο, μαζί με άλλους συναδέλφους, έκανα και την απαραίτητη μελέτη εφαρμογής. Αργότερα πρότεινα και βοήθησα στην έγκριση λειτουργίας ενός δευτέρου τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Πίστευα ότι το Ιόνιο πρέπει να υποστηρίζει σπουδές που υπηρετούν αποκλειστικά τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα”.
Δεν παρέλειψε να ασκήσει ήπια κριτική στη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος που αντί να εφησυχάζει όφειλε να ενημερώνει τους παράγοντες του Νησιού για να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε τα αναγκαία ερείσματα για να διεκδικήσουμε την παραμονή του τμήματος στο Νησί μας.
Και τούτο διότι “το τμήμα δεν έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς αξιολογητές, η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν έχει διασφαλισθεί, γιατί δεν τηρείται ο κανονισμός σπουδών, διορίσθηκαν εκπαιδευτικοί σε μη αντιπροσωπευτικά γνωστικά αντικείμενα του τμήματος που δεν παραμένουν στο Νησί, δεν αξιοποιήθηκε ο εργαστηριακός εξοπλισμός ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος αξίας περίπου 1.000.000 ευρώ. Δεν υπήρξε μέριμνα να εισέρχονται φοιτητές και από άλλα πεδία με υψηλότερη βαθμολογία. Παρήγορη είναι αρχικά η εξέλιξη του δευτέρου τμήματος”.
ΑΠΟΨΗ
Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός και οι Σύμβουλοί του θα αντιληφθούν έγκαιρα το μεγάλο κακό που προξενείται σε μια μικρή τοπική κοινωνία. Εκτός αν πρόκειται για ένα γενικότερο σχέδιο που αντί να βοηθήσει στην αποκέντρωση των μεγάλων αστικών κέντρων, επιχειρεί να “μαντρώσει” γονείς και φοιτητές μέσα σε αυτά.
Ό,τι και να συμβαίνει, όλοι γνωρίζουν πως αν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι έχουν βάλει στο μάτι την εκπαίδευση και την έλλειψη γνώσης στα ελληνόπουλα, τους θυμίζουμε ότι τα κρυφά σχολεία το ‘21 άνοιξαν την πόρτα της επανάστασης.
imerazante.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.