Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ιχθυοκαλλιέργειες.


Μεταφέρουμε κάποια στοιχεία για τις περίφημες Ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρας μας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 23 Αυγούστου, που πιστεύουμε ότι αξίζει να τα συγκρατήσουμε για πιο τεκμηριωμένο προβληματισμό, σχετικά με τις περίφημες "αναπτυξιακές¨ λειτουργίες του κλάδου.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο συνολικός τζίρος των ιχθυοκαλλιεργειών ανέρχεται σε 500 εκατομ ευρώ (450 εκατομ απο τις εξαγωγές ). Ότι πρόκειται για τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο που απασχολεί 10.000 άτομα για την λειτουργία του.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ίσως είναι οι συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιοποικιλλότητα...καθώς και για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που παίζονται, αφού ο κλάδος θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρος.... Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας πρώην σοβιετικός υπήκοος, απο την Γεωργία, είναι ένα απο τα.......
 μεγάλα αφεντικά του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα !

Πρόκειται για τον κο Μπεντουκίντζε ο οποίος έχοντας ξοδέψει 40 εκατομ ευρώ ελέγχει το 35% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το 25% της Σελούντα και το 22 % της Νηρέας, που είναι και η μεγαλύτερη ιχθυοτροφική επιχείρηση της Ελλάδας..

Ο κ  Μπεντουκίντζε φαίνεται ότι σκοπεύει να αναδειχτεί σε κυρίαρχο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου.... Έτσι σε λίγο ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας θα ξεφύγει απο τον έλεγχο των ελλήνων επιχειρηματιών...

Πρόκειται για επιλεκτικές επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Βεντούρης, κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο...

Όλα δείχνουν ότι ο τόσο σημαντικός διατροφικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνεται όλο και λιγότερο ελέγξιμος απο τη στιγμή που γίνεται αντικείμενο χρηματιστηριακών και άλλων αφανών επενδυτικών πρωτοβουλιών ..Ποίος θα ενδιαφερθεί και θα έχει τη δύναμη να ελέγξει και να βάλλει κανόνες για την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργείων και την προστασία της θάλασσας απο τους κινδύνους μη αναστρέψιμης ρύπανσης του βυθού και της ευρύτερης περιοχής που συνορεύει με τις καλλιέργειες, που θα φυτρώνουν σε λίγο, σε κάθε γραφικό λιμανάκι της πατρίδας μας, προς όφελος... αόρατων δυνάμεων της αγοράς και του χρηματιστηρίου..

Ότι γίνεται στη γη και τη θάλασσα της πατρίδα μας ..μας αφορά δυστυχώς όλους...

Διαβάστε για το ίδιο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.