Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Παξοί εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου!



ΤΟ ΘΕΜΑ: Αν οι Παξοί και τα Διαπόντια είχαν αποσπάσει από μια έδρα η Κέρκυρα θα έμενε με 20 ή 21 έδρες

Αγαπητοί φίλοι.
Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα που έχει προκύψει με την μη εκπροσώπηση των Παξών στο προβλεπόμενο από τον Καλλικράτη Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καθώς και τις αντιδράσεις των κατοίκων όπως αυτές εκφράζονται από την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Παξών. Κάνοντας λοιπόν μια αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα αυτό προκύπτουν κάποια πολύ βασικά συμπεράσματα και τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Την ίδια αναζήτηση προσκαλώ να επαναλάβει τον όποιο δύσπιστο για του λόγου το αληθές.

Ο πρώτος και ο μοναδικός που ανακάλυψε το πρόβλημα ,στη γέννεση του μάλιστα ,ήταν ο κύριος Φόρτες πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου και υποψήφιος για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Συγγεκριμένα στο άρθρο του με τίτλο Καλλικράτειες ... «λεπτομέρειες» το οποίο δημοσιεύτηκε
το Μαϊο ο κύριος Φόρτες αναφέρει...
“Στο Αιγαίο με τον «Καλλικράτη» συγκροτούνται τα περιφερειακά διαμερίσματα στη βάση όχι των νομών όπως στα νησιά του Ιονίου (και όλης της Ελλάδας), αλλά σε επίπεδο νησιού (π.χ. Τήνος) ή ομάδας νησιών (π.χ. Ικαρία και Φούρνοι).

Πρακτικά αυτό σημαίνει – και σωστά λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα – ότι στα περιφερειακά συμβούλια του Αιγαίου, θα εκπροσωπείται ξεχωριστά κάθε περιφερειακό διαμέρισμα νησιού ή ομάδας νησιών και όχι το σύνολο των νομού.

Τα ίδια όμως πρέπει να ισχύσουν και για τα νησιά του Ιονίου!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η διάκριση των Ελληνικών νησιών και στον «Καλλικράτη».

Η Ιθάκη, αλλά και οι Παξοί και τα Διαπόντια, το Μεγανήσι και ο Κάλαμος με τον Καστό, πρέπει να έχουν τους δικούς τους συμβούλους στο 41μελές Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, όπως τα νησιά του Αιγαίου, έστω και σε ομάδες.”

Εκεί γίνεται για πρώτη φορά γνωστό το πρόβλημα!

Στη συνέχεια η Βουλή ψηφίζει τον Καλλικράτη όπου έπειτα από παρέμβαση του Βουλευτή Κεφαλονιάς που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την Ιθάκη ,Η Ιθάκη εξασφαλίζει την εκπροσώπηση της με έναν περιφερειακό σύμβουλο.

Μετά την ψήφιση του Καλλικράτη ο κύριος Φόρτες επανέρχεται στο θέμα με συνέντευξη του στην εφημερίδα Φωνή της Ιθάκης που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουλίου. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δική σας παρέμβαση η Ιθάκη θα έχει ανεξάρτητη εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τι έχετε να πείτε για αυτό το σημαντικό θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι, μετά από δημόσια δική μου πρόταση να αντιπροσωπευτούν ανεξάρτητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και «τα μικρά νησιά» της Περιφέρειας, όπως στο Αιγαίο, τελικά αυτό έγινε δεκτό μόνο για την Ιθάκη. Αν δούμε μεμονωμένα την ανεξάρτητη εκπροσώπηση της Ιθάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι πράγματι πολύ σημαντικό γεγονός. Όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων θα έχει έλλειμμα Δημοκρατίας. Η απουσία ανεξάρτητης φωνής από τα μικρά νησιά, της Λευκάδας (Μεγανήσι, Καστός και Κάλαμος) και της Κέρκυρας (Παξοί, Ερείκουσσα, Μαθράκι, Οθωνοί), δεν θα είναι στοιχείο Δημοκρατικής λειτουργίας του ανώτερου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας. Αλλά και η Ιθάκη δεν θα έχει φυσικούς συμμάχους στο 41μελές συμβούλιο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σε ένα συλλογικό και πολυπληθές όργανο.

Σήμερα λοιπόν δικαιολογημένα έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο Παξών και καταγγέλλει τα όσα αναρτήσατε.

Τα ερωτήματα που μου γεννώνται αυθόρμητα είναι τα εξής και παρακαλώ κάθε αρμόδιο να μου απαντήσει:

Τελικά πόσα είναι τα μέτρα και τα σταθμά σε τούτη τη χώρα;

Άλλα μέτρα Ισχύουν στο Αιγαίο και άλλα στο Ιόνιο;

Να σημειώσω εδώ ότι με Νομοθετική ρύθμιση και μετά την ψήφιση του Καλλικράτη οι Σποράδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού επέτυχαν την εκπροσώπηση τους.

Άλλα μέτρα Ισχύουν ακόμη και μέσα στην ίδια την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

Γιατί η Ιθάκη έλαχε ιδιαίτερης μεταχείρισης και μόνο;

Ποιά ήταν η στάση όλων των υπολοίπων Βουλευτών της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα;

Ιδιαιτέρως ποια ήταν η στάση των Κερκυραίων και ιδιαιτέρως προβεβλημένων Βουλευτών για το θέμα;

Γιατί ο Βουλευτής Κεφαλονιάς που έκαμε την παρέμβαση προφανώς ενημερωμένος από τις δημοσιεύσεις Φόρτε δεν αναφέρθηκε καν στα υπόλοιπα νησιά όπως οι Παξοί; Κεφαλονίτικη Κουτοπονηριά;

Που ήταν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι που προαλείφονται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

Μήπως τελικά το ενδιαφέρον όλων αυτών είναι όψημο και καιροσκοπικό;

Αγαπητή κυρία Ξενογιανακοποόυλου δεν αναφέρομαι σε εσάς γιατι αμφιβάλλω αν γνωρίζετε που πέφτουν οι Παξοί.

Αγαπητή κυρία Γκερέκου δε σας μέμφομαι όσο θα έπρεπε γιατί αναγνωρίζω ότι βρίσκεστε στη δίνη των φορολογικών ατασθαλιών της οικογενείας σας.

Όλοι οι υπόλοιποι; Κανείς;

Τέλος: Αν οι Παξοί και τα Διαπόντια είχαν αποσπάσει από μια έδρα η Κέρκυρα θα έμενε με 20 ή 21 έδρες χάνοντας την κυριαρχία της στα Ιόνια. Μήπως εκεί συγκλίνουν όλα τα παραπάνω; Μήπως η παντοδυναμία της ΚΕΡΚΥΡΑΣ ήταν ο αυτοσκοπός;

Παξινός (Στο όνομα και στην Καταγωγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.