ΣΥΝΤΑΓΕΣ

1. Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη



Τση Λειβαθούς












Από τη γιαγιά Μαρίκα  (ΒΛΑΧΑΤΑ)

Υλικά

Βασικά Υλικά

• Κρέας Τράγιο, 2 κιλά, Μπούτι

• Αυγά 2

• Πατάτες, 1 - 2 τεμάχια, σε πολύ μικρά κομματάκια

• Κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς 2 φλιτζάνι/-α του τσαγιού, τριμμένο

• Ελαιόλαδο, 1 ποτήρι/-α

• Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ.

• Κρασί ντόπιο ½ φλιτζάνι/-α του καφέ

• Ρύζι, 1 φλιτζάνι/-α του τσαγιού

• Αλάτι

• Πιπέρι

• Κανέλα

• Ντομάτα (ντόπια) χυμός

• Σάψυχο (Καρδοματζουράνα) 1 κουταλάκι του γλυκού και 2 κουταλιές μαϊντανό (ψιλοκ.)

• Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κιλ., περίπου

• Αυγό, 1 τμχ., για τη ζύμη

• Κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς, λίγο τριμμένο, για τη ζύμη

• Ελαιόλαδο, ¾ φλιτζάνι/-α του καφέ, για τη ζύμη

• Κρασί λευκό (Ρομπόλα και Τσαούση), ¾ φλιτζάνι/-α του καφέ, (για να γίνει τραγανό το φύλλο)

• Κανέλα και λίγο Κάρδαμο

• Αλάτι

• Πιπέρι

• Νερό, όσο πάρει, για τη ζύμη


Για να δείτε και άλλες τοπικές συνταγές για πίτες κάντε κλικ εδώ


2. Κεφαλλονίτικη γλυκοκολοκυθόσουπα με άρωμα καυκαλίδας

Αρωματική και γιορτινή !
Η Κεφαλλονίτικη γλυκοκολοκύθα είναι ένα θεσπέσιο λαχανικό που -δυστυχώς- στη τοπική κουζίνα το χρησιμοποιούμε ελάχιστα. Για την ακρίβεια μόνο στη Κεφαλλονίτικη πίτα με γλυκοκολοκύθα.
Τον χειμώνα, όλα τα σπίτια στα χωριά έχουν τη γλυκοκολοκύθα τους είτε από δική τους καλλιέργεια , είτε από δώρο γείτονα. Αλλά και στα μανάβικα στο Αργοστόλι βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία σε σχήμα, μέγεθος και γεύση.

Το μυστικό της κολοκύθας
Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή θα σας αποκαλύψουμε το μεγάλο μυστικό της κολοκύθας που την κάνει να αναδείξει το άρωμα και το «σώμα» της. Πριν την χρησιμοποιήσετε προτείνουμε να την ψήσετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, με τον εξής τρόπο:
Χρησιμοποιούμε ένα αντικολλητικό ταψάκι, το πυρίμαχο είναι ιδανικό για τη κολοκύθα.
Απλώνουμε στη βάση του ελάχιστο λαδάκι και τοποθετούμε επάνω τις φέτες τις κολοκύθας καθαρισμένες από τη σκληρή φλούδα. Ψήνουμε για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσει και να τρυπιέται ελαφρά με οδοντογλυφίδα.
Να θυμάστε ότι : Η κολοκύθα έχει πολύ νερό και μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα σε σχέση με αλλα λαχανικά πχ πατάτες. Αν την χρησιμοποιείται με άλλα λαχανικά να την κόψετε σε πιο μεγάλα κομμάτια για να μην λυώσει.
Gourmet: Η σουπά από γλυκοκολόκυθο υπάρχει στο μενού από αρκετά 5στερα εστιατόρια της Αθήνας και του Παρισιού. Θεωρείται από τις πιο νόστιμες και αρκιβές σούπες.     

3.  Σαρακοστιανές Συνταγές της Καθαρής Δευτέρας     
-------------------------------------------------------
4. Ψωμοτύρι.. σουφλέ!!
http://www.gastronomos.gr/images/a_2012/recipes/1/psomotyri_soufle.jpg


Υλικά
1 πακέτο ψωμί του τόστ της αρεσκείας μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεπτές φέτες από λευκό χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα)
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
800 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας, τριμμένα
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
βούτυρο για το άλειμμα

Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 10΄ Ψήσιμο 30΄

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μοιράζουμε τα τυριά σε δύο ίσα μέρη. Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο. Στρώνουμε τις φέτες ψωμιού και αλείφουμε ξανά με βούτυρο. Στώνουμε τη μισή ποσότητα τυριών. Καλύπτουμε με φέτες του τοστ, τις οποίες βουτυρώνουμε ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να χρυσίσει το τυρί στην επιφάνεια. Το σουφλέ βγαίνει ελαφρώς ζουμερό.

Συνοδεύουμε

Επειδή το φαγητό είναι επιβαρυμένο με τα λιπαρά του τυριού, αρκεί μια απλή ντοματοσαλάτα με βασιλικό ή δυόσμο στο πλάι.
  
 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ