Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΟΜΟΦΩΝΟ Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για τις ξένες γλώσσες στα σχολεία


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς καταγγέλλει ότι μετά την υπονόμευση των ολοήμερων σχολείων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς. Με την απόφαση για κατάργηση της διδασκαλίας περισσότερων από μίας ξένων γλωσσών (εκτός των αγγλικών) ανά σχολική μονάδα, σπάνε το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και διαμορφώνουν ξεχωριστά «γαλλόφωνα», «γερμανόφωνα» κ.λ.π. σχολεία!!! Οι μαθητές υποχρεώνονται είτε να αλλάξουν τη γλώσσα που επέλεξαν είτε ν΄ αλλάξουν σχολείο είτε να υποχρεωθούν να διδαχθούν γλώσσα που δεν έχουν επιλέξει, ενώ δημιουργούν υπερμεγέθη τμήματα που καθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία προβληματική ώστε να ενισχυθούν τα φροντιστήρια. Με άλλα λόγια στραγγαλισμός σχολείων, υποβάθμιση της μόρφωσης, κατηγοριοποίηση.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται με τις οργανικές τους θέσεις υπό κατάργηση. Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για διαμόρφωση ενός δυναμικού που θα μπορεί να διατεθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και από Νομό σε Νομό, που θα είναι «stand by» να μεταταταχθεί / διατεθεί στους δήμους. Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα υπηρετήσει το.............
 Καλλικρατικό σχολείο. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος των γενικευμένων απολύσεων στην εκπαίδευση.

Τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς θα ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Δεν θα μείνει κανείς απέξω. Η εξέλιξη εντάσσεται στον πλήρη κατακερματισμό και την αποενιαιοποίηση της γνώσης. Αυτό θα ενισχύσει ο «χάρτης» σχολείων που διαμορφώνει η κυβέρνηση όπου θα παρατίθενται οι υποδομές, η οργανικότητα, το πρόγραμμα του κάθε σχολείου, για να διαλέγουν οι χρήστες – πελάτες (γονείς – μαθητές).

Η διαδικασία υπονόμευσης της οργανικότητας και κατ’ επέκταση της μονιμότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, όπως έχει καθοριστεί από την ΕΕ. Είναι όρος της «απόδοσής» της η μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού «δυναμικού» που υπηρετεί με όρους ευελιξίας. Εξάλλου η διαμόρφωση κατ’ έτος διαφορετικού ελαστικοποιημένου προγράμματος (σε κάθε σχολείο ξεχωριστά) απαιτεί αντικειμενικά διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί, με μόνη «σταθερά» τους εργασιακούς όρους γαλέρας.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς απαιτεί να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις για το δραστικό περιορισμό (ή και την πλήρη κατάργηση) της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Στηρίζει τη διεκδίκηση των φορέων του νησιού για ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δημόσιο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Να μην χαθεί καμιά οργανική, να μην μεθοδευτεί καμία απόλυση στα σχολεία! Κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην μετατραπεί η παιδεία σε εμπόρευμα – να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και τα παιδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.