Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Πολιτιστική Λέσχη σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας:
                                Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, Ώρα: 20.30
Στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι)

Είσοδος Ελεύθερη

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Τομ Ρίπλεϊ είναι ένας Αμερικανός, που ζει στην Ευρώπη. Ο Ρίπλεϊ
 συνεργάζεται με έναν πλαστογράφο έργων τέχνης στο Αμβούργο, αποκτώντας έτσι σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου. Ένας από αυτούς, ο Ραούλ Μινό, τον πλησιάζει μια μέρα και του προτείνει μια διαφορετική δουλειά. Όχι το συνηθισμένο εμπόριο πλαστών έργων, στο οποίο ειδικευόταν ο Ρίπλεϊ, αλλά τη δολοφονία ενός άντρα! Του ζητά λοιπόν να γίνει εκτελεστής και να
 σκοτώσει έναν μαφιόζο εχθρό του. Ο Ρίπλεϊ καταστρώνει τότε ένα σατανικό σχέδιο: σκέφτεται να μπλέξει στην υπόθεση τον Τζόναθαν Ζίμερμαν, έναν ήρεμο οικογενειάρχη και τεχνίτη κορνίζας, που γνωρίζει τυχαία σε μια δημοπρασία. Όταν ο Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο Τζόναθαν είναι βαριά άρρωστος, παραποιεί τα ιατρικά στοιχεία ώστε να δείχνουν ότι δεν έχει καθόλου χρόνο ζωής, για τον.... πείσει να διαπράξει φόνο.
Ο Τζόναθαν ανακαλύπτει μια εντελώς καινούργια πτυχή του εαυτού του και δελεάζεται από το μεγάλο χρηματικό ποσό που του προσφέρει ο Μινό για να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Και, μη γνωρίζοντας τίποτα για την ανάμειξη του Ρίπλεϊ σε αυτή τη δολοπλοκία, γίνεται σιγά σιγά φίλος με τον Ρίπλεϊ, σε μια περίεργη όσο και μοιραία φιλία και για τους δύο...

«Ο Αμερικανός φίλος είναι η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία του Βέντερς, γυρισμένη το 1977, με πλήρη οικονομική και συνακόλουθα τεχνική άνεση που συνεπάγεται μια φήμη συνεχώς αυξανόμενη από το 1966 που γύρισε την πρώτη του ταινία σε ηλικία μόνο 29 ετών.

Υπάρχει ένα είδος επίμονης προκατάληψης για την αδυναμία της εικόνας να γίνει φορέας ιδεών, ανάλογων μ’ αυτών του γραπτού φιλοσοφικού δοκιμίου. Η εικόνα θεωρείται το καταλληλότερο μέσο για την περιγραφή και την κατάδειξη (και για ένα στοχασμό που «απορρέει» από την περιγραφή και την κατάδειξη), αλλά εντελώς ακατάλληλη για «λεπτούς στοχασμούς» ανάλογους μ’ αυτούς που βρίσκει κανείς στο φιλοσοφικό δοκίμιο. Ο φιλοσοφημένος Βέντερς ανέτρεψε εν πολλοίς την προκατάληψη, μέχρι το βαθμό τουλάχιστον που ο εγγενής στην εικόνα «ρεαλιστικός πυρήνας» αντιστέκεται επίμονα στην ολική θεωρητικοποίηση.»

Βασίλης Ραφαηλίδης

«Ελάχιστοι λογοτεχνικοί ήρωες έχουν ασκήσει τόσο έντονη γοητεία στην κινηματογραφική τέχνη όσο ο αμοραλιστής Τομ Ρίπλεϋ της Πατρίσια Χάισμιθ. Από το «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν ως τα πρόσφατα «Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» και «Το παιχνίδι του κυρίου Ρίπλεϋ» των Άντονι Μινγκέλα και Λιλιάνα Καβάνι, αντίστοιχα. Καμία όμως εξ αυτών των κινηματογραφικών μεταφορών του «Ripley’s Game», δεν αποτυπώθηκε τόσο εμφατικά στις σινεφίλ συνειδήσεις όσο ο, δια χειρός Βιμ Βέντερς, «Αμερικάνος φίλος» εν έτει 1977. Μια στρεβλή και προδιαγεγραμμένα καταστροφική διαδρομή με σημείο εκκίνησης το γκανγκστερικό φιλμ νουάρ και τελικό προορισμό την ωδή στην ανθρώπινη μελαγχολία και μοναξιά.»

Γιώργος Παπαδημητρίου
Διάρκεια 125’
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Σενάριο: Patricia Highsmith (μυθιστόρημα "Ripley's Game") - Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν: Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer, Nicholas Ray, Gérard Blain, Samuel Fuller

Περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.