Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το μετέωρο βήμα των εκλογών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σκοντάφτει στους ανεξάρτητους

Μια πρώτη προσέγγιση στις περιφερειακές εκλογές των Ιονίων

Τρείς μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην Κεφαλονιά μπήκαμε για τα καλά στη προεκλογική περίοδο τόσο για το Δήμο, όσο και για τη περιφέρεια Ιονίων νήσων. Το κεντρικό θέμα συζήτησης πριν ήταν εάν ο Μάκης Φόρτε με την ρηξικέλευθη πρωτοβουλία του για ανεξάρτητη κάθοδο ως υποψήφιου περιφερειάρχη Ιονίων νήσων θα είχε και την στήριξη ευρύτερων δυνάμεων.

Μετά την ανακοίνωση του γιατρού κ. Σπύρου από τη Ν.Δ. και τ. βουλευτή Κέρκυρας το πολιτικό σκηνικό αρχίζει και ξανοίγει.

Ο νυν Νομάρχης Κέρκυρας μια μέρα πριν ανακοινώσει η Ν.Δ. των υποψήφιο Περιφερειάρχη είχε προλάβει και δήλωσε στα ΜΜΕ του νησιού του ότι τερματίζει ο πολιτικός του βίος με τη λήξη της θητείας του. Αυτό προφανώς το έπραξε ο κ. Πουλημένος διότι γνώριζε την απόρριψη της δικιάς του εισήγησής για τον Μάκη Φόρτε το οποίο είχε παρουσίαση πρόσφατα στη νομαρχεία Κέρκυρας ως υποψήφιο για τη ΠΙΝ (δείτε εδώ το σχετικό video)
Βέβαια ο Μάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Κεφαλλονίτες, οι Θιακοί, οι Ζακυνθινοί και λιγότερο οι Λευκαδίτες με δυσκολία θα ακολουθήσουν υποψήφιο από την Κέρκυρα (κυρίως αυτοί των δύο κομμάτων εξουσίας), για ιστορικούς, βιωματικούς και κοινωνικούς λόγους, διότι θεωρούν ότι η «υστέρηση» των νησιών τους οφείλεται στην σκανδαλώδη εύνοια της Κέρκυρας από τα κέντρα των αποφάσεων.

Με την δικιά του διείσδυση στη Κέρκυρα και με την υποστήριξη του σημερινού Νομάρχη και στελέχους της Ν.Δ. πίστευε προφανώς ότι θα δημιουργούσε προϋποθέσεις συγκρότησης ισχυρού πόλου στα Ιόνια με μεγάλες πιθανότητες για τη δεύτερη Κυριακή όχι ότι και τώρα δεν υπάρχουν οι δυνατότητες αυτές αφού η επιλογή της Ν.Δ. κρίνεται «ανίσχυρη» ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες δυσκολίες να βρει το άτομο εκείνο που θα συνθέσει στο εσωτερικό του αλλά και να μπορεί να έχει και αποδοχή από όλα τα νησιά του Ιουνίου.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι κομματικοί υποψήφιοι στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν θα έχουν καμία τύχη, όπως φαίνεται σε επιστημονικές αναλύσεις ειδικών.

Μπορεί να είναι και μια ευκαιρία η ανεξάρτητη κάθοδο του Μάκη να διαχωρίσει έτσι τη θέση του απ’ τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης καθώς και να γυρίσει τη πλάτη του στον μηχανισμό εκείνο που του έκλεισε την πόρτα από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Με το τόλμημα του να κατέβει ως ανεξάρτητος Περιφερειάρχης δείχνει ότι δεν τους εμπιστεύεται πλέον και έχει τραβήξει τον δρόμο του...

Έτσι εξηγείτε και το γεγονός της «μετατόπισής» του προς την άκρη της πόλης (καφέ Σουλάτσο) στο ΚΤΕΛ, θέλοντας ίσως να δείξει ότι συνειδητά βρίσκετε μακριά από το «μαγειρείο» του Ρεγκίνα! Έτσι οι παραδοσιακοί της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νικόλας τα ρίχνουν στο Φόρτε γιατί τους «πρόδωσε» λένε ! Ξέρετε αυτοί που ξεφωνίζουν κάποιον το κάνουν για ότι δεν μπόρεσαν ή δεν τολμούν να κάνουν οι ίδιοι, όπως και στη περίπτωση του Φόρτε. Επιτέλους ορέ.. Νικόλα ο Λαός της Κεφαλονιάς ως πότε θα πρέπει να υποτάσσετε στο κομματιστάν και τις ομάδες σας που επιβάλατε όλοι εσείς όλα αυτά τα χρόνια των τριών ΚΠΣ προς το 4ο;

Πάντως η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για τη Π.Ι.Ν. για την πρώην υφυπουργό τη κ. Γκερέκου στηρίζεται μόνο στο θεαματικό-εντυπωσιακό πεδίο και όχι στο πραγματικό πολιτικό γίγνεσθαι, χωρίς να υποτιμούμε το πρόσωπο και τους ψηφοφόρους του κόμματος αυτού.

Όμως μπαίνουν τα ποιοτικά πολιτικά συγκρίσιμα μεγέθη για τον νέο θεσμό. Το μπόι το κάθε φιλόδοξου για το αξίωμα του περιφερειάρχη έχει να κάνει και με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Μετά το μνημόνιο λίγα είναι τα περιθώρια για αναπτυξιακή πολιτική και για φιλόδοξους σχεδιασμούς. Τι θα πει η πρώην υφυπουργός στα Ιόνια όταν η ίδια ψήφισε το μνημόνιο που έφερε σε ιδιότυπη κατοχή τη χώρα μας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε;

Τι θα πει η πρώην υφυπουργός (ή όποιος άλλος κυβερνητικός υποψήφιος) στους κτηνοτρόφους στο Πυργί; τι θα απαντήσει για την ακρίβεια που τσάκισε φέτος τους επαγγελματικές και τον τουρισμό συνολικότερα στα νησιά μας;

Για ποιο μέλλον του συνεταιρισμού Ρομπόλας θα μιλήσει; Τι θα πει στη νεολαία με την τεράστια ανεργία που υπάρχει σε όλη τη Περιφέρεια; Τι θα πράξει όταν η κυβέρνηση που στηρίζει η ίδια με τη ψήφο της προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Κεφαλονιάς, Λευκάδας μετά την συρρίκνωση και των ΙΕΚ που έγινε φέτος και το πέρασμά τους στις περιφέρεις με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου παιδείας; Θα αντιδράσει στην υπαγωγή των δημόσιων σχολείων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θα «φορτώνει» με τον τρόπο αυτό τους πολίτες με νέους φόρους;

Πως σκέφτονται δηλαδή να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου όσοι έχουν συνταυτιστεί με αυτή την αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου που δέχθηκε η κυβέρνηση;

Ποιος θα εγγυηθεί στους ψηφοφόρους ότι ως κυβερνητικός/κια περιφερειάρχης θα αντιδράσει στις «ξενόδουλες κυβερνητικές πολιτικές» με τα διάφορα σύμφωνα σταθερότητας; Θα έχει την ελευθερία από το κόμμα του να στηρίζει τα κινήματα των πολιτών και των εργαζομένων για εθνικά ανεξάρτητη αναπτυξιακή πολιτική στον τόπο μας;

Ας δούμε για λίγο στη Ν.Δ πως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα. Φαίνεται ότι οι «οπλαρχηγοί» υπάρχουν ακόμα και ο καθένας προσπαθεί να αποσπάσει μεγαλύτερο πολιτικό κομμάτι από την πολιτική πίτα του Σαμαρά. Περί συλλογικών διαδικασιών ουδείς λόγος να γίνεται. Ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» πρόσφατα σε εκτενές ρεπορτάζ έκανε λόγο για παρεμβάσεις του κ. Πέτρου Αλιβιζάτου υπέρ του κ. Σπύρου από την Κέρκυρα και δικαιώνεται τελικά. Βέβαια ο κ. Σπύρου είχε δώσει ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ πριν το χρίσμα, όπου επικαλούνταν τον κομματικό του πατριωτισμό και υπενθύμιζε από πού προέρχεται ο Φόρτε λες και τον αποποιήθηκε (προς το παρόν) ο Μάκης, αλλά μάλλον και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι Νεοδημοκράτες δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι μετατοπίσεις έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία!

Τα γκάλοπ μόνο να δουν αρκούν για να πειστούν τι θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Τώρα γιατί έτρεξε ο κ. Πέτρος αυτός κάτι θα ξέρει!

Από τη μια ο παραγοντισμός που είναι συστατικό στοιχείο της δομής στο κόμμα αυτό από την άλλη οι ισορροπίες στο εσωτερικό του καθόρισαν την απόφαση Σαμαρά και τις εξελίξεις για τη Περιφέρεια στη Ν.Δ. Η κομματική υποψηφιότητα όποια και εάν είναι δεν θα συσπειρώσει το σύνολο των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς για πολλούς λόγους, όπως θα γίνει και στο ΠΑΣΟΚ ασχέτως του προσώπου που θα επιλεγεί τελικά και σε αυτό το κόμμα.

Γι’ αυτό ορισμένοι από τον χώρο της Ν.Δ. έβλεπαν κάποια ανοίγματα τόσο στη ΠΙΝ όσο και στο Δήμο Κεφαλονιάς αλλά δεν τους δόθηκε μάλλον η δυνατότητα να εκφραστούν και έτσι η πρωτοβουλίες πέρασαν κεντρικά. Στη Κέρκυρα οι πληροφορίες μας λένε ότι η επιλογή της Ν.Δ. δεν συσπειρώνει ευρύτερα το χώρο στο νησί και υπάρχουν ερωτηματικά για τη βεβιασμένη επιλογή καθώς επίσης ερωτηματικό παραμένει στο τι θα πράξη ο κ. Πουλημένος.

Αυτά το ομολογούν οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους καθημερινά στην πρωτεύουσα των Φαιάκων.

Πάντως το κεφάλαιο Φόρτε και Πουλημένου εκτός ότι δεν έκλεισε θα καθορίσουν τελικά την εκλογή σε δήμο Κεφαλονιάς και ΠΙΝ. Να το δείτε που σας λέω! Δεν παίρνουμε όρκο αλλά κάτι βλέπουμε και εμείς…

Για το ΚΚΕ το μόνο που μπορούμε να πούμε για τους υποψηφίους που ανακοίνωσε σε Δήμους και περιφέρεια (πέρα από τα πρόσωπα), ότι είναι μια πολιτική ομφαλοσκόπησης και περιφρούρησης της σκληρής κομματικής γραμμής τύπου ΠΑΜΕ και μάλιστα καλούν να την υλοποιήσουν παντού κεντρικά «επαγγελματικά» στελέχη του. Ευτελίζοντας όμως με τον τρόπο αυτό δραστήρια τοπικά τους στελέχη (όπως τον Χάρη τον Μάστορα στη Κέρκυρα) και αποκλείονται άλλα με δυνατότητες και ενεργό συμμετοχή στα κοινά των νησιών και στο συνδικαλιστικό κίνημα πανελλαδικά με ευρύτερη αποδοχή! Ακούγεται και η ανάλογη κριτική ακόμα και από κομματικά μέλη αλλά θα μείνει εκεί από όσο ξέρω.

Οι επιλογή αυτής της σκληρής κομματικής γραμμής θεωρήθηκε μάλιστα από την ηγεσία του κόμματος αυτού ως αναγκαία διότι όπως λέει στη διακήρυξή της ότι «οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές»!

Θυμίζουμε ότι ο Λένιν το είχε πει «ότι όλες οι εκλογές έχουν πολιτική σημασία» και δεν περιμέναμε να μας το θυμίσει η ηγεσία του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές που ούτως ή άλλως είναι πολιτικιές. Το διακύβευμα όμως είναι άλλο δηλαδή με ποιους όρους θα διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό κίνημα εξέγερσης για να φύγουν οι ΓΟΡΙΛ€$ (τίτλος απο το πανό των υπαλλήλων της Νομαρχίας Κεφαλονιάς) από τη χώρα και ταυτόχρονα οι τοπικές κοινωνίες να χειραφετηθούν με τη συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης για να κερδίσουν τα χαμένα, χωρίς αποκλεισμούς και καθαρότητες.

Κάποτε πρέπει και η αριστερά να μάθει να συνυπάρξει τουλάχιστο σε αυτές τις εκλογές και να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν και όχι ο ένας να τραβάει για την Πύλαρο και ο άλλος για το Λίακα. Και μετά φταίει το σύστημα!

Γιατί σύντροφοι δεν περισσεύει ειδικά σήμερα κανένας.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν έχουμε καταλάβει από αυτή την τακτική δηλαδή εάν σε αυτές τις αυτόδιοικητικές (όντος πολιτικές), εκλογές η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει και το λαό μαζί του.

Εάν πράγματι θέλει την τοπική κοινωνία ποιούς όρους έχει διαμορφώσει για κάτι τέτοιο;

Οι εκλογές θα δείξουν περί του λόγου το αληθές!

“Γυρολόγος” τινών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.