Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΣ ΣΤΙΣ 25& 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Μετά την πρόσφατη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σταύρου Κοντονή στους υπουργούς Οικονομίας και Ναυτιλίας το σοβαρό αυτό θέμα, σε μια περίοδο που η κίνηση επιβατών και οχημάτων στην γραμμή είναι σημαντικά μειωμένη, επανάφέρει με εισήγηηση του στο περιφερειακό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο στις 25&26 Αυγούστου ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ θ. Γαλιατσάτος.
Το υψηλό κόστος εισιτηρίων ακτοπλοΐας στην Ζάκυνθο, παραμένει.
Στα πλαίσια ειδικής συζήτησης που είχε προκαλέσει το καλοκαίρι του 2011 η παράταξή μας στο Π.Σ. είχαμε καταθέσει και τις τιμές των ακτοπλοϊκών γραμμών εισιτηρίων των από και προς την Ζάκυνθο.
Συγκεκριμένα για 2 άτομα +1 Ι.Χ. με επιστροφή, οι τιμές ήταν:
•Ζάκυνθος – Κυλλήνη 19 ν.μ. 104,20€
• Άγιος Νικόλαος – Πεσσάδα 14ν.μ. 98,00€
Το Π.Σ. στην απόφασή του είχε δεχθεί την εκτίμηση ότι οι τιμές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές τόσο στα πλαίσια της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο έλεγχος των τιμών δίνει:
•Ζάκυνθος – Κυλλήνη 19 ν.μ. 104,20€ !
•Άγιος Νικόλαος – Πεσσάδα 14ν.μ. 94,00€
Σε μία περίοδο που η ανεργία φουντώνει και στα νησιά μας, και στην Ζάκυνθο, που η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση επηρεάζει αρνητικά και πιέζει ασφυκτικά προς τα κάτω την τοπική οικονομία (οικοδομική δραστηριότητα, τουρισμός, εμπόριο) οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν αμετάβλητες με μικροδιαφορές.
Οι τιμές αυτές με την σειρά τους δημιουργούν νέο πλήγμα στην διακίνηση του πληθυσμού, είτε για τουρισμό είτε για άλλες ανάγκες.
Είναι φανερό ότι η μονοπωλιακή κατάσταση στην βασική γραμμή Ζακύνθου δεν συγκινείται από την οικονομική δυσπραγία των Ζακυνθινών, και συνεχίζει να ζητάει τα ίδια λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Φυσικά και η διοίκηση της Περιφέρειας από πέρυσι μέχρι σήμερα ουδέν έπραξε ώστε να υλοποιηθεί και το πνεύμα της απόφασης του Π.Σ. και να ελαφρυνθούν τα κόστη διακίνησης και μεταφοράς.
Εμείς επιμένουμε:

  • Στην ασυδοσία του Ελληνικού εφοπλισμού, και στο καθεστώς καταλήστευσης που ισχύει, που γίνεται ακόμα πιο επαχθές και προκλητικό, αν συνυπολογιστεί 1. Το αφορολόγητο της ελληνικής ακτοπλοΐας (σημ. τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στην ελλ. Ναυτιλία απαλλάσσονται με νόμο , αυξημένης μάλιστα συνταγματικής ισχύος, από κάθε φορολογική υποχρέωση!), 2. Τα μεροκάματα των ελλήνων ναυτεργατών, που είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, 3. Οι προκλητικές απαλλαγές των εφοπλιστών στο ΦΠΑ και 4. Τα σκανδαλώδη ασφάλιστρα που πληρώνουν οι εφοπλιστές προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ως εργοδοτική εισφορά πληρώνουν 14%….)
  • Στην απραξία της διοίκησης της ΠΙΝ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.Καλούμε τους φορείς της Ζακύνθου, εργατικό κέντρο, επιμελητήριο, Σύλλογοι εμπόρων, καταναλωτικές οργανώσεις, ΕΑΣ, σε κοινή δράση για την αποκάλυψη της καταλήστευσης των πολιτών και την δραστική μείωση των τιμών.
2.Να δημιουργηθεί φορέας με την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης που θα έχει κοινή ευθύνη της ακτοπλοϊκών παροχής υπηρεσιών. (Άδειες, δρομολόγια, τιμές).
3.Να προχωρήσει η διαδικασία για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα Ιόνια νησιά. Δοκιμαστική εφαρμογή και ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Αργοστόλι, 07/08/2012
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.