Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ


Σχετικά με την επιβολή του περίφημου τουριστικού τέλους από κάποιους δημοσιογράφους έχουν ακουστεί ανακρίβειες όσον αφορά την εφαρμογή του στην Ιταλία. Να κάνω γνωστό ότι από την 01/01/2011 εφαρμόζεται στην Ρώμη. Δεν ονομάζεται τουριστικό τέλος αλλά «ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ» και δεν καταβάλλατε από τους καταστηματάρχες-επαγγελματίες αλλά από τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και κάμπινγκ. Αυτό το τέλος κυμαίνεται από 1 ευρώ έως 10 ευρώ αναλόγως της διανομής που επιλέγεται. Επιβάλλεται μόνο στους επισκέπτες (όχι στους κατοίκους). Για να διαμένει κανείς σε ένα έξτρα λουξ ξενοδοχείο πληρώνει 10 ευρώ, για ένα 4 ή 5 αστέρων ξενοδοχείο 3 ευρώ, για 1 έως 3 αστέρων ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια 2 ευρώ ενώ για το κάμπινγκ 1 ευρώ. Το ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ καταβάλλεται και για την επιβίβαση σε τουριστικό λεωφορείο που πραγματοποιεί περιηγήσεις στην πόλη όπως και για τις περιηγήσεις στον ποταμό Τίβερη. Το τέλος καταβάλλεται στα ταμεία του Δήμου κάθε τρεις μήνες. Απαλλάσσονται από το τέλος οι ανήλικοι έως 10 ετών. Τα έσοδα διανέμονται για την τουριστική προβολή (5%) αλλά κυρίως (95%) για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Όσον αφορά για την Κέρκυρα:

1. Με τα χαρακτηριστικά που έχει παρουσιασθεί (ότι είναι ανταποδοτικό και εισπράτεται από το Δήμο για να αποδοθεί στην ανώνυμη δημοτική αναπτυξιακή τουριστική εταιρεία) έχω κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την νομιμότητα: η νομολογία του ΣτΕ είναι σαφής σχετικά τον ορισμό της ανταποδοτικότητας και....
 εάν το Δημοτικό Συμβούλιο θα το εγκρίνει, ο κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλλει την απόφαση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/06.

2. Το τέλος δεν μπορεί να ενσωματώνεται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ (όπως το ΤΑΠ). Υπάρχουν διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με αυτό.

3. Έως σήμερα καμία δημοτική αρχή έχει δείξει μια χρηστή διοίκηση των οικονομικών θεμάτων. Είναι πια γνωστό σε όλους μας που έχουν φθάσει τα χρέη του Δήμου που διάφοροι αιρετοί έχουν διαχειριστεί στο όνομα «του δημοσίου συμφέροντος» και «προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κερκυραϊκού λαού».

4. Πως μπορώ να εμπιστευθώ ότι το τουριστικό τέλος θα χρησιμοποιηθεί για τους προβλεπόμενους σκοπούς όταν σήμερα έχουμε καθημερινά και μακρόχρονα αρνητικά παραδείγματα από τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη; Να είμαι πιο σαφής: γνωρίζουν οι Κερκυραίοι ότι μέρος των τελών καθαριότητας χρησιμοποιούνται για άλλες «ανάγκες» του Δήμου; Γνωρίζουν οι Κερκυραίοι ότι τα τέλη στάθμευσης ΟΥΔΕΠΟΤΕ εδώ και 22 χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που ορίζει ο νόμος; Γνωρίζουν ο Κερκυραίοι ότι η ΔΕΥΑΚ (όπως άλλες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα) μας χρεώνει κάθε τρίμηνο ένα τέλος ελάχιστης κατανάλωσης (18,25€ + ΦΠΑ) χωρίς αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία περί ανταποδοτικών τελών; Γνωρίζουν οι Κερκυραίοι ότι μόνο ένα μέρος των εσόδων από το πρόσθετο ειδικό τέλος που πληρώνουμε ακριβά (80% αξίας νερού) χρησιμοποιείται από την ΔΕΥΑΚ για τους σκοπούς που ορίζει ο νόμος;

Πάολο Μελισσάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.