Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Υπόμνημα Αντιπεριφερειάρχη στο Γερουλάνο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Ταχ.Δ/νση : Διοικητήριο
Τ.Κ. :28100
Τηλ :2671360530
Fax :2671028462
Πληροφορίες : Α. Παγουλάτου
Αργοστόλι, 25/03/2011
ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
             κ. Παύλο Γερουλάνο
Η Κεφαλονιά και το Θιάκι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τουριστικού προορισμού και πρόθεσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξεπερνώντας πράγματι μια περηφάνια και μια αντίσταση χρόνων ο Κεφαλλονίτης και ο Ιθακήσιος κατάλαβαν ότι η έμφυτη και πατροπαράδοτη φιλοξενία μπορεί, συνδεόμενη με το ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα, να γίνει η βάση μιας σωστής και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που στόχο θα έχει να γίνει η Κεφαλονιά και το Θιάκι πρότυπο αρμονικής συμβίωσης τόσο των πολιτών τους και των φιλοξενούμενων τους, όσο και της ιστορίας και παράδοσης μας με τις σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης. Είναι πράγματι μια προσπάθεια δύσκολη και επίπονη και οι παράμετροι επιτυχίας της δεν εντοπίζονται σε μικρόμυαλες και καμιά φορά καταστροφικές κατευθύνσεις. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την εύθυνση θέλει όραμα, προοπτική, δράση, σημαντικά αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, την τοπική μας ταυτότητα και το «ευ ζειν» των πολιτών μας.
Πέραν του κλασικού μαζικού τουρισμού η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος συνιστά από τις βασικές μας προτεραιότητες. Επιδιώκεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης συγκεκριμένων πεδίων θεματικού τουρισμού που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, για το τουριστικό κοινό όλων των ηλικιών, τάξεων και απαιτήσεων.
Ακόμη απώτεροι στόχοι του σχεδιασμού μας είναι η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, με έμφαση σε αυτές που επάγουν την ασφαλή μας διακίνηση αλλά και γενικά αυτών που εν γένει αφορούν στην ποιότητα της ζωής μας και εν συνεχεία η υλοποίηση έργων που θα θεμελιώσουν την δυνατότητα μιας βιώσιμης....................
 ανέλιξης στα πεδία των επιστημών, του αθλητισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού και δράσεων που θα προάγουν τα εν λόγω έργα και θα τα αναδείξουν προσελκύοντας το ενδιαφέρον ευρύτερου και ειδικού κοινού.

Συγκεκριμένα στοχεύουμε:
• Στην πλήρη αναβάθμιση του κεντρικού και περιφερειακού οδικού δικτύου από πλευράς υποδομών και ασφάλειας. Ασφαλώς επειδή η οδική ασφάλεια δεν συνιστά αποκλειστικά και μόνο ζήτημα έργων, θα επιδιώξουμε την ενημέρωση και εκπαίδευση κοινού και ιθυνόντων ώστε να καλλιεργηθεί πρωτίστως μια ουσιαστική οδική παιδεία που να μπορεί να εκφραστεί αποτελεσματικά με την υποστήριξη των κατάλληλων υποδομών.

• Επίσης έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στους λιμένες και τους λιμενικούς σταθμούς. Θεωρούμε την βελτίωση των θαλασσίων υποδομών, υψηλής προτεραιότητας τόσο αναφορικά με τις απαιτούμενες χερσαίες όσο και τις καθαρά θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Ειδικότερα τα λιμάνια και οι λιμενικοί σταθμοί του Αργοστολίου της Ιθάκης, της Πεσσάδας του Πόρου , της Σάμης οφείλουν να υποστηριχθούν και περαιτέρω με κατασκευές που θα προσθέσουν στην ασφάλεια και την δυνατότητά τους να φιλοξενούν επιβάτες και πλοία. (κρουαζιερόπλοια και ιδιωτικές μικρές ή μεγαλύτερες θαλαμηγούς) ούτως ώστε να αναδειχθούν ως πλέον ικανά για την φιλοξενία του θαλάσσιου τουρισμού.

• Θα μεριμνήσουμε για τις επαρκείς και οργανωμένες κοινωνικές υποδομές και συναφείς υπηρεσίες.

• Θα αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και το οικολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή μας.

Εκτός από τα έργα, μεγαλεπήβολο είναι και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και διοργανώσεων με στόχο την προώθηση και προβολή του Νομού μας στην εγχώρια και παγκόσμια τουριστική αγορά. Επιδιώκουμε την στοχευόμενη διαφήμιση, τις εκδηλώσεις με άξονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μας και την ανάπτυξη των ειδικών δράσεων τουρισμού.

Ενδεικτικά, μεταξύ των δράσεων -που σε συνάρτηση με τις τρέχουσες τάσεις, ανάγκες και την οικονομική μας διαθεσιμότητα-ευελπιστούμε να εντάξουμε ενδεχόμενα στον σχεδιασμό μας προτείνουμε :

• ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις που αφορούν περιοχές μειωμένου τουριστικού ενδιαφέροντος που χρίζουν ανάδειξης και προβολής και θα αποτελέσουν εφαλτήριο για επιπλέον επενδυτικές πρωτοβουλίες στον περιβάλλον χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση, η τήρηση όλων των προδιαγραφών εκείνων που διαφυλάττουν το περιβάλλον

• ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΤΕΑ. (ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΣΗΜΑΙΕΣ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΧ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.

• ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ.

• ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

• ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΑΝΤΑΡ (πχ Μύρτος ,Φισκάρδο, Μελισσάνη).

• ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

• ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ή ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

• ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ.

• ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

• ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

• ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

• ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

• ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ (πχ κέντρα θαλασσοθεραπείας).

• ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

• ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΩΒΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΒΟΥΝΟ.

• ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Η έλευση επισκεπτών δια θαλάσσης, οφείλει να συνδυασθεί με την δημιουργία δικτύου εξυπηρέτησης ιστιοπλοϊκών σκαφών σε σημεία σταθμούς σε όλη την έκταση των ακτών των Ιόνιων νησιών Επίσης δεδομένης της ύπαρξης υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ευρημάτων μπορεί να υπάρξει οργανωμένη ιστιοπλοϊκή περιήγηση σε συνδυασμό με ερασιτεχνικές καταδύσεις σε αυτούς τους χώρους σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μύησης στα μυστικά του Ιόνιου βυθού μας.

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ-ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ο πολιτιστικός τουρισμός δεν μπορεί παρά να επικεντρωθεί γύρω από την μορφές ηρώων και ιστορικών προσώπων όπως ο Οδυσσέας, εντείνοντας τον μύθο και καλλιεργώντας την δυνατότητα μύησης του επισκέπτη στις χωρο-χρονικές διαστάσεις και τα δρώμενα που συνδέονται με αυτόν. Τα ξεχωριστά στοιχεία που συνδέονται με την ταυτότητα και την φυσιογνωμία κάθε Νομού πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά και να προβληθούν μέσα από συλλογικές ενέργειες όπως

• εκδηλώσεις αναβιώσεως εθίμων και ¨παραστάσεων που θα συνδεθούν με συγκεκριμένους τόπους και περιοχές που μπορούν να αντιστοιχισθούν με αναφορές από την οδύσσεια.

• Ημερίδες και εκδόσεις εντύπων ώστε ο αναγνώστης να είναι σε θέση να ενστερνιστεί την γνώση και ερχόμενος στον τόπο μας να βιώνει ενεργά την περιήγηση στους τόπους που αναδύουν κάτι από την ιόνια μνήμη.

• Να συνδεθεί η δική μας κουλτούρα με διεθνή μουσεία που περιέχουν συλλογές με αναφορά σε γεγονότα και στοιχεία που συσχετίζονται με τα νησιά μας.

• Να λάβουν χώρα θεατρικές παρατάσεις με διακρατικές συνεργασίες και σε βάση ανταλλαγής θεατρικών ομάδων.

• Τα κάστρα μας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης συγκεκριμένων διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

• Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

• ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η λειτουργία θερινών σχολείων ή σεμιναρίων με ξεχωριστή θεματολογία εμπνευσμένη από τα ιδιαίτερα στοιχεία των νησιών μας, την ιστορία, τον πολιτισμό, την τοπική διάλεκτο, σε Έλληνες της διασποράς θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην προώθηση ενός διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ύπαρξη περιβαλλοντικών πάρκων , του Εθνικού μας Δρυμού του Αίνου, το Αστεροσκοπείο Εύδοξος, τα πλουσιότατα μουσεία των νησιών.

• ΑΘΛΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Ο ρόλος της Περιφέρειας, για την επιβίωση αλλά και την τελική εδραίωση της παρουσίας μας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού είναι καθοριστικός. Στόχος όλων οφείλει να είναι η σύμπνοια και η συνεργασία στο σύνολο των φορέων των νησιών μας ώστε να θεμελιωθεί στέρεα μια εικόνα ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης και μια πολιτική τουρισμού με αξιώσεις.

Βεβαίως πέραν του οραματισμού της εξελικτικής μας πορείας δεν παύουν να μας απασχολούν προβλήματα τοπικού και ευρύτερου χαρακτήρα και αναγκαιότητες τις οποίες πασχίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε με τις περιορισμένες δυνατότητές μας. Προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί τόσο από εμάς όσο και από τους φορείς του Νομού και σας έχουν κατά καιρούς κοινοποιηθεί. Δεν επιδιώκουμε να αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα όσα παρακωλύουν το έργο μας. Απλά θα θέσουμε υπόψη σας, αυτά τα ζητήματα που επηρεάζουν τα μέγιστα το «τουριστικό γίγνεσθαι» αυτά που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε την αρωγή σας σαν αρμόδιο Υπουργό. Επί παραδείγματι θα πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα της καθιέρωσης περισσότερων τουριστικών τόπων στο Νησί καθώς εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, στην πλειοψηφία τους οι τουριστικές περιοχές του νησιού μας δεν μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη του σχετικού Νόμου. Ακόμη θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την Αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ στα νησιά μας, προς όφελος της Τουριστικής Ανάπτυξης και εφόσον ληφθούν υπόψη σας οι τεκμηριωμένες απόψεις των τοπικών φορέων.

Πέραν αυτών αυτά στα οποία θα επιθυμούσαμε να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ταλανίζουν τον τόπο μας, είναι το ζήτημα έργων των οποίων η εξέλιξη και ολοκλήρωση χρονίζει προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα και την έντονη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας:

• Το ένα έργο είναι η λειτουργία της Μαρίνας στο λιμάνι του Αργοστολίου για την οποία επιβάλλεται άμεση λύση καθώς θεωρείται έργο μείζονος σπουδαιότητας για την βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας. Η προβλήτα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων σε συνδυασμό με την λειτουργία της Μαρίνας Αργοστολίου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πλέον άριστη εξυπηρέτηση των δια θαλάσσης επισκεπτών.

• Το δεύτερο έργο είναι η αποκατάσταση και η αξιοποίηση της γέφυρας DE BOSSET, ενός σημαντικού μνημείου με ιστορική αξία, το οποίο αφενός έχει υποστεί πολλαπλή φθορά, η οποία ενισχύεται με την κωλυσιεργία των έργων ανάπλασης. Επί της παρούσης δεν έχει λειτουργική παρουσία ούτε μπορεί να υπηρετήσει το πολιτισμικό μας προφίλ.

• Στήριξη των αρχαιολογικών ανασκαφών και ανάδειξη των αρχαιολογικών, λαογραφικών μουσείων και των ιστορικών μας βιβλιοθηκών.

Ως Κεφαλλονίτης υπουργός παρακαλούμε όπως επιδείξετε την απαραίτητη ευαισθησία στην διαχείριση των ως άνω ζητουμένων καθώς η σημασία τους είναι ζωτική για την περιοχή μας.

Είναι καταφανής η αναγκαιότητα της οικονομικής, θεσμικής και διαδικαστικής υποστήριξης από την πολιτεία, καθώς απουσία αυτής οι όποιες προσπάθειές μας είναι αδύνατο να ευοδωθούν. Αυτή την υποστήριξη διεκδικούμε και γι΄ αυτήν παλεύουμε όλοι μας. Προσδοκούμε ότι θα συμμεριστείτε την αναγκαιότητά της και θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες βάσει των δυνατοτήτων σας ώστε να μας την παράσχετε έγκαιρα. Τα νησιά μας διαθέτουν όλα εκείνα τα κριτήρια που μπορούν να τα εδραιώσουν ως υπολογίσιμη δύναμη στην διεθνή τουριστική αγορά και επιβάλλεται να τα αξιοποιήσουμε εις βάθος . Το οφείλουμε στον τόπο μας και στους συμπολίτες μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.