Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Ο «Υπναράς» του Γούντι Άλεν


Η Πολιτιστική Λέσχη σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας:
Τετάρτη 9 Φλεβάρη, Ώρα: 20.30
Στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης
(Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι)
Είσοδος Ελεύθερη

Μια νοσταλγική ματιά στο μέλλον από τον Γούντι Άλεν

Όταν ο κρυογονικά κατεψυγμένος Μάιλς Μονρόε ξυπνά ύστερα από 200 χρόνια, μετά από ένα νοσοκομειακό ατύχημα, ανακαλύπτει ότι το μέλλον δεν είναι και τόσο λαμπρό:
όλες οι γυναίκες είμαι ψυχρές και όλοι οι άντρες ανίκανοι, κι ο κόσμος κυβερνάται από έναν σατανικό δικτάτορα… μια μύτη χωρίς σώμα! Κυνηγημένος απ’ την μυστική αστυνομία και στρατολογημένος από αντί-κυβερνητικούς αντάρτες με το σχέδιο να απαγάγουν τη μύτη του δικτάτορα πριν την κλωνοποιήσουν, ο Μάιλς ερωτεύεται την όμορφη -αλλά ατάλαντη- ποιήτρια Λούνα (Νταϊάν Κίτον).

Όταν ο Άλεν συλλαμβάνεται κι επαναπρογραμματίζεται – ώστε να πιστεύει ότι είναι η Μις Αμερική – είναι στο χέρι της Λούνα να τον σώσει, να καθοδηγήσει τους αντάρτες και να σταθεί εμπόδιο στη μύτη… απλά για να της μπει στο μάτι!
Ζωγραφίζοντας πάνω στην παράδοση της βωβής κωμωδίας, Ο “Υπναράς” είναι η πρώτη ταινία του Γούντι Άλεν που τιθασεύει τη λεκτική του ευστροφία και αναδεικνύει το αναδυόμενο ταλέντο του στην οπτική και σωματική κωμωδία.
Με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Κίτον (που για πρώτη φορά εδώ την σκηνοθετεί ο Άλεν), Ο “Υπναράς” είναι ένα περίεργο μείγμα των νευρώσεων της Νέας  Υόρκης, με εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκς, τον παραλογισμό της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων, και της υπερβολικά αστείας και επίπονης σάτιρας.
Ένας προειδοποιητικός μύθος, ο «Υπναράς» σατιρίζει όλα τα κακώς κείμενα της εποχής, προβάλλοντάς τα στο μέλλον.
Όταν ο Μάιλς μαθαίνει ότι ξύπνησε σε έναν αστυνομοκρατούμενο κόσμο δηλώνει, «Αυτό είναι ακόμα χειρότερο απ’ την Καλιφόρνια» αστειευόμενος εις βάρος του τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο τίτλος της ταινίας αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες ειρωνείες της. Παρόλο που ο Μάιλς κοιμόταν για 200 χρόνια, οι πραγματικοί υπναράδες είναι η Λούνα και η ευνοούμενη μέση τάξη που διαμόρφωσε ένα μέλλον συμβιβασμού.
Σε επανέκδοση με καινούριες κόπιες

Διάρκεια 89’

Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman
Πρωταγωνιστούν: Woody Allen, Diane Keaton, John Beck
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.imdb.com/title/tt0070707 /
http://andrewsidea.wordpress.com/2009/03/02 /

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.