Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

" ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ "ΒΕΡΓΩΤΗ" ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ"

Τη Δευτέρα 22/11/2010 υπογράφηκε στην Αθήνα η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Νέας Πτέρυγας Γεωργίου και Μαρίας Βεργωτή» για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, από τους εκτελεστές του Κληροδοτήματος που εκπροσωπεί η κα Αντιγόνη Ιατρού, την εταιρία που θα εκτελέσει το έργο J&P-ΑΒΑΞ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτρη Αυγουστάτο.

Στην υπογραφή της σύμβασης προσκλήθηκε από την κα Ιατρού και παραβρέθηκε ο Βουλευτής του Νομού κ. Σπύρος Μοσχόπουλος.
Σύμφωνα με τη σύμβαση το έργο θα αποπερατωθεί σε 18 μήνες, είναι συνολικού προϋπολογισμού 6.606.523€ (με ΦΠΑ) μαζί με τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια του προστιθέμενου κτηρίου είναι 3.610m2 (2.900m2 κύριοι χώροι και 710m2 βοηθητικοί). Υπάρχει επιπλέον διαθέσιμο ποσόν 20% περίπου του προϋπολογισμού που κρατήθηκε, σύμφωνα με τους όρους της νομοθετικής ρύθμισης για απρόβλεπτες εργασίες.

Τα λειτουργικά τμήματα που προβλέπονται στη Νέα Πτέρυγα είναι:
• Συγκρότημα μαιεύσεων

• Σταθμός αιμοδοσίας

• Κοιτώνες ιατρών

• Ψυχιατρική νοσηλευτική μονάδα 6 κλινών

• Μονάδα εντατικής θεραπείας 5 κλινών

• Συγκρότημα χειρουργείων και

• Συγκρότημα σηπτικού χειρουργείου.

Επίσης έχουν προβλεφθεί οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες του νέου κτηρίου καθώς και οι απαιτούμενοι κοινόχρηστοι χώροι.

Ο Βουλευτής ζήτησε από την εταιρία κάτι που είχε ήδη συζητήσει με την εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος κα Ιατρού και είχε και η ίδια συμφωνήσει απολύτως.

Το αίτημα ήταν τα συνεργεία και το εργατικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του κτηρίου να είναι από την Κεφαλονιά.

Η εταιρία απάντησε δια του εκπροσώπου της ότι θα κάνει πράξη αυτή την επισήμανση του Βουλευτή και της κας Ιατρού, εκτός βέβαια από κάποιες εξειδικευμένες εργασίες που θα χρειαστούν ειδικά συνεργεία τα οποία πιθανόν να μην υπάρχουν στην Κεφαλονιά.

Είναι σκόπιμο τώρα που τελείωσε η πρώτη φάση αυτής της Οδύσσειας να κάνουμε ένα σύντομο ιστορικό.

Ιούνιος του 2000. Έρχεται στο Γ.Ν. Κεφαλληνίας η δωρεά από τους Γεώργιο και Μαρία Βεργωτή, ποσού 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έγινε αμέσως αποδοχή και ξεκίνησε πλέον η 10ετής Οδύσσεια. Μέχρι τον Μάρτιο του 2002 είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες που είχαν εγκριθεί από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες που θα κάλυπτε η νέα πτέρυγα και η εκτέλεση του έργου θα γινόταν με τους κανόνες και διαδικασίες εκτέλεσης Δημόσιου Έργου. Με αυτό τον σχεδιασμό συμφώνησε και η διαχειρίστρια επιτροπή του κληροδοτήματος.

Ανατέθηκε σε τεχνικό σύμβουλο η μελέτη σχεδιασμού και λειτουργικότητας της νέας μονάδας, που όμως δεν προχώρησε, γιατί υπήρχαν αντιρρήσεις.

Από τότε η ιστορία είναι γνωστή. Δημιουργήθηκαν διάφορα σχήματα, όπως η «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία», που ανέλαβε τη μελέτη και υλοποίηση του έργου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πέρασαν από τότε 6 περίπου χρόνια και τον Μάιο του 2009, έρχεται στη Βουλή από τον τότε Βουλευτή κ. Παρίση, μετά από συνεννοήσεις με την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, του Γιατρούς και τη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος, νομοθετική ρύθμιση, που καθόριζε το κτηριολογικό πρόγραμμα, τις λειτουργικές μονάδες και ότι την πλήρη μελέτη και κατασκευή με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αναλαμβάνει η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος. Η επιτροπή τότε ανέθεσε στην μελετητική εταιρία «BETAPLAN» την μελέτη του κτηρίου.

Το Νοέμβριο του 2009, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ως Βουλευτής Κεφαλονιάς ο κ. Σπύρος Μοσχόπουλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν:

• η μελετητική εταιρία

• η κα Ιατρού και η κα Καλυψώ Βεργωτή

• ο νομικός σύμβουλος του Κληροδοτήματος κ. Δημήτρης Κουρκουμέλης

• ο Βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος και

• η Υπουργός κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με την παρότρυνση της κας Υπουργού οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έσκυψαν με ενδιαφέρον στο θέμα.

Έγιναν κατ’ επανάληψη συσκέψεις με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου οπότε άρχισε, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η προμελέτη.

Πήρε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις σε χρόνο ρεκόρ από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, της Περιφέρειας, του Δήμου Αργοστολίου, της Πυροσβεστικής και του Νοσοκομείου και προχώρησε σύντομα η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής για να φτάσουμε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, να υπογραφεί η σύμβαση, και σε 18 με 20 μήνες να έχουμε πλέον ολοκληρωμένο το έργο, έτσι ώστε να δοθεί για χρήση στους πολίτες των Νησιών μας, στο ιατρικό – Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

Ο Βουλευτής του Νομού ευχαριστεί γι’ αυτή την προσπάθεια των τελευταίων μηνών, που ανέτρεψε την τελματώδη κατάσταση που είχε περιέλθει το Κληροδότημα με αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου,

• Την Υπουργό κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η συμβολή της ήταν καθοριστική.

• Τον Νομάρχη κ. Διονύση Γεωργάτο και την Αντινομάρχη κα Ασημίνα Γαβριελάτου.

• Τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Γιώργο Τσιλιμιδό.

• Τον πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Αργοστολίου κ. Δημήτρη Πυλαρινό.

• Τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτρη Αυγουστάτο.

• Τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.

• Τους υπαλλήλους του Υπουργείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου.

Περισσότερο όμως ευχαριστεί τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος και προσωπικά την κυρία Ιατρού για την υπομονή και την επιμονή που επέδειξε με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο σκοπός των αείμνηστων μεγάλων ευεργετών Γεωργίου και Μαρίας Βεργωτή.

Είμαστε σίγουροι ότι η νέα μονάδα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο χρονοδιάγραμμα της σύμβασης.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλοι θα βοηθήσουμε αλλά και γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θα το παρακολουθούν με πρώτη την κυρία Ιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.