Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Λιγότεροι και «φθηνότεροι» τουρίστες


Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που παρατηρούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται να βελτιώνουν το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα της φετινής τουριστικής σεζόν, ωστόσο οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι πτωτικές σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας τα έσοδα σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ ακτοπλοϊκές εταιρείες, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων συνεχίζουν ακάθεκτα τις εκπτώσεις και τις προσφορές προς τους υποψήφιους πελάτες τους.
Το ποσοστό μείωσης των κρατήσεων, σε σχέση με πέρυσι, είναι λιγότερο πλέον από 10%, όταν μέχρι τον Απρίλιο άγγιζε το 30%. Οι αφίξεις του Μαΐου εμφανίζονται μεν μειωμένες κατά 2,8%, ωστόσο εκτιμάται ότι ακολουθούν οι αφίξεις του Ιουνίου που θα φέρουν ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 5%.
Παράλληλα, μετά τη σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων τους προηγούμενους μήνες, ο ξένος Τύπος έχει αρχίσει να ανατρέπει την εικόνα της Ελλάδας προς το θετικότερο, προβάλλοντας ιδιαίτερα τα αξιοθέατα και τις οικονομικές προσφορές στα τουριστικά καταλύματα της χώρας.
Εποχή... εκπτώσεων

Τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές στη χώρα μας προβάλλει η γερμανική «Bild am Sonntag», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της μορφή. «Μια εβδομάδα στην Ελλάδα με μόνο 188 ευρώ, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια; Κι όμως γίνεται!» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, με τον υπότιτλο του κειμένου να υποστηρίζει πως είναι σχεδόν φθηνότερο να κάνει κανείς διακοπές στην Ελλάδα παρά να παραμείνει σπίτι του.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Μάριο Κόπερς, εκπρόσωπος του μεγάλου τουριστικού πρακτορείου TUI, ο οποίος τονίζει πως αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα συμφέρει όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
Το TUI επιδιώκει να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα του τελευταίου μήνα (με διάφορες προσφορές, όπως έκπτωση 100 ευρώ ανά άτομο σε 70 ξενοδοχεία στην Ελλάδα για όποιον κλείσει πριν από τις 10 Ιουλίου) και, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί του, τα καταφέρνει. «Πριν από μία εβδομάδα ήμασταν πίσω 5% σε σχέση με την περσινή περίοδο, τώρα το ποσοστό έχει ήδη κατέβει στο 2%», αναφέρει ο Κόπερς.
Τη θετική τάση του τουριστικού ρεύματος επιβεβαιώνει και ο έτερος μεγάλος τουριστικός οργανισμός Thomas Cook, αναφέροντας ότι οι κρατήσεις υστερούν πλέον μόνο κατά 3,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Μελανό όμως σημείο στο πολύχρωμο μωσαϊκό του ελληνικού τουρισμού, που ετοιμάζεται να μπει στο δίμηνο της κατεξοχήν υψηλής τουριστικής περιόδου, είναι τα τουριστικά έσοδα από τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, τα οποία το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς εμφανίζονται μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι και τα μέσα Ιουνίου υπολογίζεται ότι έχει χαθεί 1,5 δισ. ευρώ και αν η πτωτική πορεία συνεχιστεί, οι απώλειες μέχρι το τέλος της σεζόν θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Μειώνονται τα έσοδα

Σημαντική πτώση στην τουριστική κίνηση παρουσιάζουν ακόμη και παραδοσιακοί προορισμοί.
Κατά 20% μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση στα νησιά του Ιονίου. Ισχυρό πλήγμα δέχεται ήδη και η Κρήτη, που έχει χάσει το 1/4 των κρατήσεών της σε σχέση με πέρυσι.
Στο 20% είναι η μείωση που παρουσιάζει στην τουριστική κίνηση και η Χίος, καθώς Σουηδία και Ολλανδία, παραδοσιακές δεξαμενές, δεν θα τροφοδοτήσουν φέτος το νησί.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η αγορά των Κυκλάδων, καθώς πολλά είναι τα νησιά που ποντάρουν πια σχεδόν αποκλειστικά στους Έλληνες τουρίστες.

Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι εξακολουθούν να είναι μειωμένες από τις τουριστικές αγορές, από 5% έως 8%, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών μας και τον ελληνικό προορισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια «βελτίωσης». Από την αγγλική αγορά παραμένουν μειωμένες περίπου 8% κατά μέσον όρο και από τη γερμανική κατά 5%.
Μικρή αύξηση, από 5% μέχρι και 10%, παρατηρείται στις κρατήσεις από τη γαλλική, την ιταλική και την αυστριακή αγορά. Έως και 15% φθάνει η αύξηση από τις σκανδιναβικές και τις βαλκανικές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία, από την οποία οι κρατήσεις ειδικά για διακοπές στην Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Η δε πληρότητα για τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τις κρατήσεις, εκτιμάται ότι φθάνει στο 80% και πολλά καταλύματα που ήταν μέχρι και τα μέσα Ιουνίου κλειστά, λειτουργούν πια κανονικά.
Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό, οι κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, αφού είναι γνωστό ότι οι Έλληνες παραμένουν οπαδοί των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση στους επιχειρηματίες του κλάδου ότι οι Έλληνες που θα κάνουν φέτος διακοπές θα είναι μειωμένοι κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα, μειωμένη θα είναι και η διάρκεια των διακοπών τους, που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τη μία εβδομάδα στη συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.