Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί


Τις κυβερνητικές προθέσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προαναγγέλλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός οικονομικών.

“Εαν δεν ανοίξει το θέμα, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες” λέει στη Real News ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπ. Οικονομικών τονίζει πως “θα τεθούν όμως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μη.. βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές”.

Με το σημερινό καθεστώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα με αντικειμενική αξίας έως 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το μειώσει στα 160.000 με 170.000 ευρώ. 

Βασικό κριτήριο για την προστασία των δανειοληπτών θα αποτελέσει η οικονομική τους κατάσταση αλλά και το ποσοστό της δόσης που έχει αποπληρώσει ο δανειολήπτης. 

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσει κάποιος που, για παράδειγμα, έχει αποκτήσει πριν από την κρίση ένα σπίτι αξίας 200.000 ευρώ εξ ολοκλήρου με δάνειο και από αυτό έχει πληρώσει μόνο τα 10.000 ευρώ και συνεχίζει να έχει εισόδημα, έστω και μειωμένο.

Οι τράπεζες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους εισοδηματικά κριτήρια σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο καταβολής της τελευταίας καταβληθείσας δόσης. Οι δανειολήπτες χωρίς εισόδημα που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.