Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Συμβαίνει τώρα: «Κλειδώνει» ο αριθμός των απολύσεων και μετατάξεων στο Δημόσιο

Κοντά στην ολοκλήρωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων για να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες και να επιτευχθεί η συμφωνία που θα οδηγήσει στην έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ από το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα η νέα στρατηγική του εγχώριου πιστωτικού τομέα μετά.....
την ανακεφαλαιοποίηση, οι εξελίξεις στις μικρότερες τράπεζες που δεν έχουν ακόμη ανακεφαλαιοποιηθεί, καθώς και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton για τις οποίες έχει ήδη εκφρασθεί ενδιαφέρον. 
Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε το κόστος χρήματος, αλλά και ο ρόλος των μεγάλων συστημικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας. Στις 10.45 έφθασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όπου συνεδρίαζε το κλιμάκιο της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου. Oι δύο πλευρές είναι πιθανό να έχουν νέα συνάντηση το απόγευμα.
Συγχρόνως, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις των περίπου 3.500 υπαλλήλων στη δημοτική αστυνομία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.
Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα.
Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.