Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου: Καμία συγχώνευση- Κανένα κλείσιμο σχολείου- Καμιά απόλυση



Καμία συγχώνευση- Κανένα κλείσιμο σχολείου- Καμιά απόλυση
Η δικομματική κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας υποταγμένη στις εντολές της τρόικας συνεχίζει αποφασιστικά τη βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Η ΕΡΤ ήταν η αρχή, θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες. Σ' αυτό το σχέδιο εντάσσονται και οι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και νηπιαγωγείων. 

Μετά τις σαρωτικές καταργήσεις 2000 περίπου σχολικών μονάδων από τη κ. Διαμαντοπούλου, με συναπόφαση του αν. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφ. Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υποβιβάζονται 34 Δημοτικά και 5 Νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 27 Δημοτικά και 13 Νηπιαγωγεία και καταργούνται 32 Δημοτικά και 89 Νηπιαγωγεία. Συνολικά καταργούνται........πάνω από 210 οργανικές θέσεις Δασκάλων, και πάνω από 130 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών χωρίς να υπολογίζονται θέσεις ολοήμερων στα σχολεία και νηπιαγωγεία που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ακολουθούν σε μεγαλύτερη ακόμα κλίμακα συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Επίσης η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και περιορισμένης χρονικής διάρκειας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα ακόμα από τα «συμβόλαια θανάτου» που έχει αναλάβει: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι τις 8 Ιουλίου προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι των δήμων. Η διαθεσιμότητα θα προωθηθεί με την κατάθεση δύο τροπολογιών στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο 5.000 ως 8.000 εκπαιδευτικοί εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 15.000 «αποχωρήσεων» ως το τέλος του 2014.

Τέτοιες αποφάσεις, απόρροια των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια, διαλύουν όσα ξέραμε για το δημόσιο σχολείο, διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του αλλά και προσβάλουν ευθέως τόσο τα δικαιώματα των παιδιών, όσο και τα εργασιακά κεκτημένα των δασκάλων. Τέτοιες πολιτικές που αντιμετωπίζουν μαθητές και δασκάλους σαν απλούς λογιστικούς αριθμούς, αντίθετες πέραν κάθε παιδαγωγικής πρακτικής και αντίληψης, στα πλαίσια της δήθεν οικονομικής εξυγίανσης δεν έχουν χώρο στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία που ονειρευόμαστε. Αποτελούν το πρώτο βήμα των κυβερνητικών αποφάσεων, που στη συνέχεια θα φέρουν με τους ίδιους προσχηματικούς λόγους από τη μεριά της διοίκησης, υποχρεωτικές μετακινήσεις, σε όλα τα σχολεία της χώρας με υπογραφή υπουργού, αλλά και απολύσεις, ξεκινώντας από τους αναπληρωτές, όπως αυτές προβλέπονται από τις υπογραφές των αναίσχυντων Μνημονίων, για τις ανάγκες των πιστωτών στο όνομα δήθεν της “εθνικής οικονομίας”.

Τα μέτρα αυτά στην ουσία δεν έχουν καμιά σχέση με παιδαγωγικά και μαθησιακά κριτήρια, παρά μόνο εξυπηρετούν μια σκληρή λογιστική λογική που με πρόσχημα τους στόχους του Μνημονίου και της Τρόικας, επιβάλλουν τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και τελικά οδηγούν σε δραματικές περικοπές των κρατικών δαπανών και για την παιδεία. Η σκληρή αυτή λιτότητα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της, θα δημιουργήσει το «φθηνό και ευέλικτο» σχολείο. Τα σχολεία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ως «προβληματικές επιχειρήσεις», με την λογική της κυριαρχίας των οικονομικών δεικτών του κέρδους και της ζημίας.

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων, την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν σχολείου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Αντώνης Κουρσάρης Βάσω Χροναίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.