Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Αφιέρωμα στην Κεφαλονιά από την «Καθημερινή»


"Ταξίδια" - Κεφαλονιά

Πληθωρική γοητεία

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ

Είναι καταπράσινη, πεντακάθαρη και πολύ περιποιημένη. Ενα τοπίο πλούσιο σε όσες συνθέσεις δέντρων, αρωματικών φυτών και άγριων λουλουδιών επιτρέπει το κλίμα και το υψόμετρο. Παραλιακές διαδρομές που είτε χαϊδεύουν τη θάλασσα είτε την κοιτούν από ψηλά, όταν κάθετοι βράχοι με πεύκα ρίχνονται στα γαλαζοπράσινα νερά. Γραφικά χωριά σε απόσταση αναπνοής. Oμορφα σπίτια που υπακούν στον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό! Αυλές, κήποι και βεράντες πνιγμένες στα λουλούδια. Οσο για τις παραλίες της, ο παγκοσμίως γνωστός Μύρτος δεν νιώθει μοναξιά…
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό από τα νησιά του Ιονίου, με ψηλότερα βουνά τον Αίνο (1.627 μ.) και το Ρούδι (1.130 μ.) και σημαντικότερα λιμάνια τη Σάμη, τον Πόρο και το Αργοστόλι, την όμορφη πρωτεύουσα. Ακολουθεί το Ληξούρι, δεύτερο τη τάξει και πάντοτε «απέναντι» στο Αργοστόλι και το Φισκάρδο- ο μόνος οικισμός που δεν κατέρρευσε στο σεισμό του 1953, τότε που το νησί σχεδόν ισοπεδώθηκε για να ξαναχτιστεί με αυστηρούς αντισεισμικούς κανόνες. Σήμερα, όσο και να «κουνάει», κανείς Κεφαλονίτης δεν δείχνει να ανησυχεί.

Η Κεφαλονιά λέγεται ότι έφτασε να έχει περί τα 365 χωριά και οικισμούς, όσες και οι ημέρες του χρόνου! Ομορφα, περιποιημένα χωριά - προορισμοί από μόνα τους. Ανάλογα με την εγγύτητά τους στις παραλίες (παντού μπορεί να κρύβεται μια μικρή ή μεγάλη, οργανωμένη ή μη), διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, με κατά κανόνα καλό και προσιτό φαγητό.
 
ΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Σκάλα. Στο νοτιοανατολικό άκρο, το πρώτο παραλιακό μέρος που υποδέχεται επισκέπτες το Μάιο και το τελευταίο που τους αποχαιρετά τον Οκτώβριο. Εδώ, βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενώ η απέραντη αμμουδιά της, καθώς και οι γειτονικές Καμίνια και Κατελειός, σε συνδυασμό με την εγγύτητά της σε Πόρο και Αργοστόλι, την καθιστούν ιδανικό ορμητήριο.

Δήμος Λειβαθούς. Εκτείνεται μεταξύ Σκάλας και Αργοστολίου και αποτελείται από γραφικά χωριά και όμορφες παραλίες. Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Μακρύ Γυαλό, πάνω από την τουριστικά ανεπτυγμένη Λάσση, ή στις Αμμές στα Σβορωνάτα, αλλά και να παρακολουθήσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από τα Κουρκουμελάτα· ένα χωριό που ανοικοδομήθηκε ολόκληρο μετά το σεισμό και σήμερα αποτελεί πρότυπο αισθητικής και ρυμοτομίας. Αναζητήστε το θερινό πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου!

Αργοστόλι. Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά τού για αιώνες βενετοκρατούμενου (αλλά και αγγλοκρατούμενου και γαλλοκρατούμενου) Ιονίου. Βρίσκεται στην άκρη του ομώνυμου κόλπου, προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, η συνέχεια του οποίου εξελίσσεται στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Στην είσοδο ξεχωρίζει ένα μικρό δάσος με ευκαλύπτους, αλλά και ο πράσινος περιποιημένος παραλιακός δρόμος, ιδανικός για χαλαρούς περιπάτους, ποδηλατάδα και τρέξιμο. Το κέντρο το βρίσκουμε στρίβοντας αριστερά από την παραλιακή οδό που φέρει το όνομα του Α. Τρίτση (επί των ημερών του θεσμοθετήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο οποίο οφείλεται η σημερινή «φωτεινή» εικόνα της πόλης). Ενετικού τύπου δημόσια κτίρια (Δικαστικό Μέγαρο, Νομαρχία, Δημοτικό Θέατρο, κ.λπ.), ο μαρμαροστρωμένος εμπορικός δρόμος που ακούει στο όνομα Λιθόστρωτο και καταλήγει στην πολυσύχναστη κεντρική πλατεία Βαλλιάνου, με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, και τέλος ο δρόμος Ριζοσπαστών, με τους φοίνικες και την ανακαινισμένη από το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας είναι, με δυο λόγια, το κέντρο του Αργοστολίου. Η βόλτα συνεχίζεται παραλιακά και μετά το τέλος του λιμανιού, όπου ξαναπαίρνουν θέση τα ψηλά δέντρα.

Ληξούρι. Το Αργοστόλι με το Ληξούρι, αν και βρίσκονται σχεδόν απέναντι, έχουν φροντίσει να μη... βλέπονται. Ευτυχώς, έχουν... επιτρέψει τη μεταξύ τους σύνδεση με φέρι, 20 λεπτά) αλλά και την οδική (μισή ώρα) που φέρνει βόλτα ολόκληρο τον κόλπο του Αργοστολίου. Το Ληξούρι λοιπόν βρίσκεται στη χερσόνησο Παλική και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς, ολοσχερώς κατεστραμμένη από το σεισμό και ξαναχτισμένη από την αρχή. Πάντοτε φιλόξενοι και με τραγουδιστή προφορά, οι Ληξουριώτες μάς υποδέχονται στα καφέ και τα εστιατόρια της παραλίας και της κεντρικής πλατείας, αλλά και ευχαρίστως δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να γνωρίσουμε τα κοντινά χωριά της ενδοχώρας, με τα διατηρημένα ακόμη παλιά -ήτοι, προ σεισμού- σπίτια (μια ωραία διαδρομή περνάει από τα Λουκεράτα, τα Βλιχάτα, τον Σκινιά, τα Δαμουλιανάτα και το Ρίφι με την ωραία ταβέρνα με τα πράσινα πορτοπαράθυρα, τα Μονοπολάτα, κ.λπ.) και τις παραλίες της: τις διπλανές Ξι (δείτε την από ψηλά και θα καταλάβετε από πού πήρε το όνομα) και Μέγα Λάκκο, αμφότερες με κόκκινη (!) άμμο, τη Βάτσα (με μία αλλά ξακουστή ταβέρνα), την Κουνόπετρα, την Πλατιά Αμμο με τα 300 σκαλιά (έχει την ομορφιά του Μύρτου, αλλά όχι τις ξαπλώστρες και τις άλλες παροχές του), τις πιο απομακρυσμένες Πετανοί και Αθέρας. Στη χερσόνησο Παλική, για τις απογευματινές σας βόλτες σημειώστε: τη Μονή της Θεοτόκου Κηπουριών και το Φάρο του Γέρου Γόμπου (προσοχή στο χωματόδρομο)· δύο τοποθεσίες με καταπληκτική θέα. Ειδικά από το φάρο, όταν η μέρα είναι καλή, φαίνεται, λένε, μέχρι και η Ιταλία!

Μύρτος. Κινούμενοι προς Βορρά, στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Αργοστόλι με το Φισκάρδο, και μάλιστα σε υψόμετρο, το τοπίο αγριεύει. Αυτή είναι ίσως η ομορφότερη διαδρομή του νησιού. Κάπου εδώ, ύστερα από αρκετές στροφές, ξεπροβάλλει ένα άνοιγμα στο δρόμο. Ωρα για στάση και φωτογραφία: η θέα στο Μύρτο (όντως μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου) κόβει την ανάσα. Θα την προσεγγίσετε από το χωριό Διβαράτα.

Ασσος. Θα τη δείτε από μακριά και είναι βέβαιο ότι θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μια παράκαμψη 4 χλμ. ώστε να την επισκεφτείτε. Ενα γραφικό χωριό, με αρκετά παραδοσιακά σπίτια που σώθηκαν από το σεισμό και μια χερσόνησος με απόκρημνες πλαγιές και κάστρο του 15ου αιώνα που ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λουρίδα γης. Εδώ όλα κυλούν ήρεμα και αργά! Αν μάλιστα φτάσετε μέχρι την πίσω μεριά του κάστρου, θα απολαύσετε και από εδώ ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα.

Φισκάρδο. Στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς και με θέα πια στην Ιθάκη, αποτελεί πράγματι ένα μικρό στολίδι, με το γραφικό του λιμανάκι, τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, τα χρώματα και τα λουλούδια του. Ανέγγιχτο από το σεισμό, όχι όμως και από τον τουρισμό: ειδικά το καλοκαίρι γίνεται χαμός και οι τιμές είναι «τσιμπημένες». Να έρθετε πάντως με καλή διάθεση, για να το δείτε και να επιδοθείτε σε καταναλωτικές ασκήσεις! Τip: Πριν από το Φισκάρδο θα συναντήσετε τα Αντυπάτα Ερίσου και από εδώ θα φτάσετε στην όμορφη παραλία-λιμανάκι Δαφνούδι, αφού παρκάρετε εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος και συνεχίσετε πεζή για 700 μ. μέσα σε δάσος!

Αγία Ευφημία & Σάμη (Δήμος Σάμης). Τα δύο λιμάνια της ανατολικής πλευράς βλέπουν Ιθάκη και προσφέρονται για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Η Αγία Ευφημία ξεχωρίζει για το γραφικό αγκυροβόλιο, ενώ η Σάμη για την εγγύτητά της σε μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες, την Αντίσαμο. Οργανωμένη και ιδανική για θαλάσσια σπορ! Από τη Σάμη μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο Δρογκαράτη με τον κατηφορικό διάδρομο μήκους 44 μ., που καταλήγει σε αίθουσα με… εξαιρετική ακουστική και το θαυμάσιο λιμναίο σπήλαιο Μελισσάνη (ξενάγηση με βάρκες) με σταλακτίτες και σταλαγμίτες 20.000 ετών. Από την Αγία Ευφημία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι των Θεμάτων (1096 μ.Χ., αφιερωμένο στην Παναγία), στο βουνό της Αγίας Δυνατής. Δάσος με πουρνάρια, καταπληκτική θέα ώς την ηπειρωτική Ελλάδα και ένα μικρό αναψυκτήριο που είναι πολύ πιθανό να βρείτε ανοιχτό.

Αίνος. Από τη Σάμη υπάρχει δρόμος που διασχίζει οριζόντια την Κεφαλονιά και οδηγεί στο Αργοστόλι μέσα από το βουνό. Ο δρόμος είναι καλός, η βλάστηση και εδώ πυκνή και τα χιλιόμετρα μέχρι την πρωτεύουσα γύρω στα 20. Κάπου ενδιάμεσα θα δείτε την ταμπέλα: Αίνος 15. Οι φυσιολάτρες μπορείτε να την ακολουθήσετε φτάνοντας ώς την κορυφή του βουνού (κάποια στιγμή αρχίζει βατός χωματόδρομος). Από εδώ φαίνεται όλη η Κεφαλονιά! Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας στο βουνό, οι τυχεροί θα συναντήσετε άγρια άλογα και όλοι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την περίφημη κεφαλληνιακή ελάτη.

Bγαίνοντας ξανά στον κεντρικό δρόμο προς το Αργοστόλι και οδηγώντας ακόμα στα ψηλά, θα παρατηρήσετε το παράδοξο του Αργοστολίου και του Ληξουρίου, με το πρώτο να έχει γυρισμένη την πλάτη στο δεύτερο και το δεύτερο να μοιάζει σαν να αγνοεί το πρώτο. Μια σχέση αγάπης και μίσους σε έναν τόπο ευλογημένο!
 
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.